Rumun Floričel Akim i Bugarin Marinov Zikolov, uhapšeni zbog prenošenja tajnih vojnih dokumenata jednoj zemlji van sistema NATO, priznali su juče krivicu, saopštio je Apelacioni sud Bukurešta. Podoficir Floričel Akim, koji je bio angažovan u Direkciji vojne obaveštajne služe Ministarstva odbrane, priznao je krivicu za izdaju i to objasnio time što mu je bio potreban novac zbog teške materijalne situacije.


Istražitelji su ustanovili da su se Akim i Zikolov upoznali 2001. godine i od tada je Rumun prenosio Bugarinu vojna tajna dokumenta iz informatičke mreže Ministarstva odbrane. Bugarin Marinov Zikolov je priznao juče da je u Bukureštu upoznao jednog predstavnika Ukrajine koji mu je rekao da je zainteresovan za vojne informacije, za koje se plaćalo od 800 do 1.000 dolara. Rumun je okrivljen za izdaju zbog prenošenja dokumenata koji ugrožavaju državnu bezbednost, a radi se o sistemu vojnih komunikacija, frekvencijama radara, mapi prema standardima NATO, šemi vojne tehnike, oznakama vojnih jedinica, planovima odbrane.

Dokumenti su stigli kod bugarskog državljanina koji ih je preneo jednoj zemlji van sistema NATO, piše u zvaničnom saopštenju. Jučerašnja štampa navodi da je Zikolov radio za Rusku Federaciju, dok je on izjavio pred sudom da je prenosio dokumente jednom Ukrajincu u Bukureštu. Ambasade Rusije i Ukrajine nisu reagovale, međutim, bugarski zvaničnici su precizirali da Marinov Zikolov nije angažovan u državnim institucijama te zemlje. Akim i Zikolov su uhapšeni 28. februara što je objavljeno tek juče. Prema rumunskom zakonu, kazne za izdaju i špijunažu su od 15 do 20 godina, a moguća je i kazna doživotnog zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari