Predsednik Moldavije Vladimir Voronjin optužio je juče rumunske bezbednosne službe i devet osoba iz Srbije da su rukovodile nasilnim protestima 7. aprila u moldavskoj prestonici Kišinjevu.

 „Isti scenario kao u Beogradu, Tbilisiju, Biškeku i Kijevu“, rekao je Voronjin uz napomenu da ima sliku jednog „Jugoslovena“ sa dokumentima jedne američke institucije. Dodao je da su 7. aprila devet osoba iz Srbije i agenti rumunskih bezbednosnih službi „dirigovali“ događajima u Kišinjevu. „Imamo sve snimljeno i možemo da identifikujemo sve zveri koje su napadale policiju. Uhapsićemo ih i sudićemo im“, rekao je Voronjin.

Moldavski predsednik je optužio i profesore gimnazija i univerziteta, navodeći da su imali destruktivnu ulogu, posebno u Kišinjevu, gde su formirali „sledbenike Jona Antoneskua“. Kao diktator Rumunije od 1940. do 1944. Antonesku je uvukao zemlju u rat, napravivši savez sa Hitlerom. Posle rata mu je suđeno, proglašen je krivim za izdaju rumunskog naroda, za zločine protiv mira i za druga teška dela. Osuđen je na smrt i streljan. Voronjin je naglasio da „Rumunija ne može odustati od svojih ekspanzionističkih želja“ i da „nije svesna da je članica EU i treba da poštuje utvrđena pravila“. „Mi želimo u Evropu kroz Brisel, ne kroz Bukurešt“, naveo je predsednik Moldavije.

Neredi u ovoj zemlji izbili su posle objavljivnaja izbornih rezultata, prema kojima je vladajuća Komunistička partija dobila većinu u parlamentu, a demonstranti su tvrdili da su izbori pokradeni. Ministarstvo unutrašnjih poslova Moldavije je objavilo listu sa 166 uhapsenih za vreme protesta u Kišinjevu, od kojih veliki broj maloletnika. U protestima su dve osobe poginule. Većina rumunskih novinara koji su izveštavali o protestima u Kišinjevu bilo je privedeno u policiju i primorano da napusti Moldaviju, a ostali su se sami vratili u Rumuniju, strahujući za svoju bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari