Građani Rumunije juče su glasali za naslednika predsednika Trajana Baseskua, koji je na vlasti bio deset godina. Žestoki rival Baseskua, premijer Viktor Ponta, prema anketama ima najveće šanse za pobedu, mada ne i za ubedljivu pobedu u prvom krugu, tako da će odluka o novom predsedniku najverovatnije biti doneta u drugom krugu 16. novembra.

„Mislim da ćemo od zime imati zaista demokratsku zemlju. Evropsku zemlju“, rekao je Ponta posle glasanja, dodajući da je „posle 10 godina rata i destrukcije“ vreme za rekonstrukciju.

Basesku, poznat po otvorenim i kritičnim komentarima o drugim političarima i pravnom sistemu Rumunije, rekao je da je zemlji potreban predsednik drugačijeg stila. „Potreban nam je predsednik koji će konsolidovati vladavinu prava“, rekao je Basesku. Predsednik je u Rumuniji nadležan za odbrambenu i spoljnu politiku i imenuje šefove dve glavne obaveštajne agencije, kao i glavne tužioce i ambasadore. Na rejtinge Ponte izgleda nisu uticale optužbe za korupciju protiv visokih zvaničnika njegove Socijaldemokratske partije.

U prvom krugu je učestvovalo 14 kandidata, a za prolazak u drugi krug najviše šanse pored Ponte ima gradonačelnik grada Sibiu Klaus Johanis. Ankete pokazuju da će Ponta, predsednik Socijaldemokratske partije, u prvom krugu osvojiti 40 odsto glasova, a u drugom krugu 55 odsto, dok bi Johanis osvojio 29 odsto u prvom krugu i 45 odsto u drugom krugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari