Moldavski predsednik Vladimir Voronjin, inače jedini komunistički lider u Evropi, optužio je juče Rumuniju da je umešana u nasilne proteste koji su obuzeli zemlju a u kojima se osporava izborna pobeda vladajućih komunista. „Rumunija je umešana u sve ono što se dešava kod nas“, rekao je Voronjin prilikom prijema predstavnika civilnog društva u sedištu vlade.

Rumunsko ministarstvo spoljnih poslova kategorično odbacuje optužbe moldavskih vlasti i sa negodovanjem beleži proglašenje rumunskog ambasadora u Kišinjevu za nepoželjnu osobu. „Rumunija kategorično odbacuje optužbe moldavskih vlasti o navodnom mešanju Bukurešta u unutrašnje poslove Republike Moldavije“, navodi se u saopštenju. Ministarstvo naglašava da je ta optužba „provokacija na račun rumunske države“ i da je neprihvatljivo da „komunistička vlast iz Kišinjeva prebacuje odgovornost za njene unutrašnje probleme na račun Rumunije i njenih građana“.

Na navode da će Moldavija uvesti vize za rumunske građane, rumunsko ministarstvo je odgovorilo da neće preduzeti slične mere što se tiče zaposlenih u ambasadi Moldavije u Bukureštu i da će i dalje biti na snazi besplatni vizni režim za moldavske državljane.

Voronjin je, prema navodima ruskih agencija, rekao da mu izmiče strpljenje sa demonstrantima koji su prethodnog dana demolirali njegovu kancelariju i zapalili skupštinu i zapretio je da bi mogao da pribegne sili ako se protesti nastave. Demonstanti, koji smatraju da je ubedljiva pobeda komunista na izborima u nedelju falsifikovana, počeli su s okupljanjima u ponedeljak, a u utorak su provalili u skupštinu i predsedništvo, paleći nameštaj i bacajući kompjutere kroz prozore. Svaki prozor na prvih šest spratova jedanaestospratne skupštine je razbijen.

Moldavska policija uhapsila je 193 demonstranta, uključujući i osam maloletnika, optužujući ih za „pljačku i huliganizam“. Policija je tokom noći raščistila ulice i ponovo preuzela kontrolu u skupštini i predsedništvu. Oko 400 demonstranata ponovo se, međutim, okupilo juče u centru Kišinjeva, trećeg dana demonstracija. Demonstranti, uglavnom mladi, počeli su polako da pristižu na veliki trg pored sedišta vlade oko koga je postavljeno oko stotinu policajaca u punoj opremi za borbu protiv demonstracija.

Voronjin je pozvao zapadne sile da pomognu u uspostavljanju reda u zemlji, uz obrazloženje da su međunarodni posmatrači nedeljne izbore proglasili poštenim i slobodnim. Ministar za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana apelovao je na sve strane u ovoj bivšoj sovjetskoj republici da se uzdrže od nasilja. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev pozvao je Voronjina da što pre pronađe mirno rešenje za krizu u zemlji, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izrazio duboku zabrinutost Moskve uz ocenu da nema osnova za ponavljanje izbora u toj državi.

Apel Francuske za poštovanje principa pravne države

Pariz – Francuska je apelovala na sve političke snage u Moldaviji da poštuju principe pravne države, posle nereda u Kišinjevu nakon pobede komunista na izborima. „Zalažemo se za poštovanje pravne države od strane svih političkih snaga u Moldaviji, (za poštovanje) demokratije i osnovnih sloboda, uključujući pravo na proteste i okupljanje“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Francuske, Frederik Dezanjo. Portparol je dodao da Francuska sa velikim interesovanjem prati razvoj situacije u Moldaviji. Beta

Komunisti nemaju većinu

Komunistička partija Moldavije nema potrebnu parlamentarnu većinu za kontrolu izbora novog predsjednika države, saopštila je sinoćizborna komisija poslije brojanja glasova sa spornih izbora. Komunisti su dobili 49,48 odsto glasova, što im donosi 60 mjesta u parlamentu, jedan manje od potrebne tri petine za izbor svog kandadata na funkciju šefa države. Ovi rezultati objavljeni su poslije prebrojavanja glasova iz inostranstva. Opozicioni liberali i liberaldemokrate osvojili su po 15 poslaničkih mandata, a savez Naša Moldavija 11 mandata. Srna

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari