Rumunija je juče bila u šoku zbog velikog broja mrtvih i povređenih u udesu autobusa s turistima u kanjonu Morače, a u Crnu Goru juče su otputovali rumunski zvaničnici, lekari i porodice stradalih.


Glavno tužilaštvo Rumunije zatražilo je od crnogorskih vlasti da im omogući da sprovedu istragu u vezi s prekjučerašnjom nesrećom u kojoj je poginulo 18, a povređeno 29 ljudi. Predstavnici turističke kompanije koja je organizovala putovanje u Crnu Goru izjavili su da su već više puta koristili istog prevoznika na ruti gde se dogodila nesreća.

Rumunski mediji poslali su izveštače u Podgoricu, a televizije od nedelje uveče emituju snimke sa mesta udesa. U Ministarstvu spoljnih poslova je odmah posle nesreće oformljen krizni štab kojim koordinira premijer Viktor Ponta, a otvorene su i dve posebne telefonske linije.

U Podgoricu je juče stigao državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Raed Arafat s medicinskim stručnjacima. Tamo su ranije došli i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova. Arafat je izjavio da će u Podgoricu stići dva vojna aviona s medicinskom opremom koji će transportovati povređene koji mogu da izdrže let, dok će ostali još ostati u podgoričkoj bolnici. Treći avion je namenjen za transport poginulih.

Rumunski lekari zajedno s crnogorskim kolegama analizirali su juče stanje povređenih, među kojima su neki na intenzivnoj nezi, a neki još nisu bili identifikovani.

Premijer Rumunije Viktor Ponta izrazio je „duboko žaljenje“ zbog nesreće koja se dogodila u Crnoj Gori i uputio saučešće porodicama poginulih, uz uveravanja da će vlada učiniti sve što je moguće da im pruži pomoć u toj „tragičnoj situaciji“. „Rumunska vlada zahvaljuje crnogorskoj vladi na velikoj pomoći, kao i građanima Crne Gore koji su pružili značajnu pomoć, bili solidarni sa stradalima u tragediji i javili se da daju krv, što je zaista izvanredno“, naveo je Ponta u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Titus Korlacean otkazao je učešće na sastanku šefova diplomatija EU u Luksemburgu da bi otputovao u Podgoricu kako bi koordinirao tim ministarstva. Korlacean je juče razgovarao s crnogorskim ministrom spoljnih poslova Igorom Lukšićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari