Više od 100 stanovnika rumunske nacionalnosti napustilo je svoje domove u južnom Belfastu posle serije rasističkih napada. Sumnja se da je za nasilje odgovorna paravojna grupa takozvanih lojalista, koji žele da Severna Irska ostane pod britanskom vlašću.

Rumuni su pobegli nakon što su gotovo sedam dana bili izloženi rasističkim napadima, a utočište su pronašli u jednoj crkvi. Policija ispituje video snimke kako bi otkrila ko stoji iza talasa nasilja u Belfastu, gradu u kojem sastav stanovništva postaje sve „šareniji“ dolaskom ljudi iz različitih kultura i etničkih grupa.

Grupa od dvadesetak rumunskih porodica je ranije pokušala da se od napada zaštiti u jednoj kući, ali je posle napada koji su kulminirali kada su napadnuti okupljeni na jednom antirasističkom skupu odlučila da napusti svoje kuće i prevezena je do crkve. Britanski premijer Gordon Braun osudio je napade i izrazio nadu da će lokalne vlasti preduzeti sve neophodne mere u cilju zaštite romskih porodica.

Zamenik premijera Severne Irske Martin Mekginis i ministar u vladi Džefri Donaldson posetili su rumunske porodice. Mekginis je naglasio da je to „apsolutno sramna epizoda“ za grad Belfast. „Potreban je zajednički napor da se suzbiju kriminalci u ovom društvu i kojima su očigledno jedine mete žene i deca“, rekao je Mekginis. Savetnik za pitanja rasističkog zlostavljanja u Savetu za etničke manjine Severne Irske Džolena Flet naglašava da su rumunskim porodicama upućivane pretnje, a da su potom u istom danu napadnute tri kuće.

Britanski analitičari ocenjuju da su „rasističke struje“ prisutne u Belfastu od incidenta koji se dogodio u martu tokom kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo između Severne Irske i Poljske, kada je novčićem pogođen pomoćni sudija. Taj meč su obeležili i sukobi navijača uoči i nakon završetka meča, u kojima je povređeno nekoliko policajaca, a devet navijača, uglavnom Poljaka, uhapšeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari