Tri nevladine organizacije uključujući i Institut Eli Vizel za istraživanje Holokausta, oštro su juče osudile poziv rumunskih ekstremista na sterilizaciju Romkinja. „Sterilizacija žena jedne etničke grupe predstavlja težak napad na tu grupu i na celo društvo“, istakli su u saopštenju Institut Eli Vizel i rumunske organizacije CRIS S i Centar za borbu protiv antisemitizma.


Ekstremistička grupa NAT88 iz Temišvara objavila je na svom sajtu da „nudi 68 evra svakoj Ciganki“ za dobrovoljnu sterilizaciju. Ti ekstremisti optužuju pripadnike romske zajednice za „nasilne napade“ i ističu da bi sterilizacija bila „potpuno dobrovoljna“. Tri nevladine organizacije osudile su ponovno jačanje ekstremista i delovanje grupe NAT88, koja predlaže „brzo rešavanje problema sa Ciganima“ i izbacivanje Holokausta iz udžbenika.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu osudio je 2011. godine Slovačku zbog sterilizacije jedne Romkinje, ocenjujući da žena nije bila u stanju da shvati posledice te operacije. U Rumuniji zvanično živi 620.000 Roma, mada se smatra da ih je mnogo više, između 1,5 i dva miliona. Oni žive u krajnjem siromaštvu, diskriminisani su, nemaju pristup tržištu rada niti sistemu zdravstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari