Rumunski premijer Emil Bok podneo je juče ostavku zajedno sa svojim kabinetom posle tronedeljnih demonstracija. Bok je izjavio da podnosi ostavku kako bi ublažio političku i socijalnu napetost i da „Rumuni ne bi izgubili to što su dobili: ekonomsku stabilnost“. Bok koji je postao premijer 2008, pozvao je političare da pokažu zrelost i da što pre izaberu novu vladu.


Ostavku vlade tražila je nezadovoljna ulica, a na tome je insistirala i opozicija koja smatra da su prevremeni izbori sada jedino rešenje za Rumuniju, prenela je Beta. Opozicija je ocenila gest premijera da podnese ostavku kao put ka prevremenim izborima. Predsednik Trajan Basesku treba da imenuje novog premijera koji u roku od deset dana treba da predloži novu vladu.

Bokova vlada je smanjila plate u javnom sektoru za 25 odsto (a za državu radi oko četvrtina zaposlenih) i zamrzla penzije kako bi Rumunija dobila „spasilački paket“ Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije od 20 milijardi evra. Istovremeno, porez na promet povećan je sa 19 na 24 odsto.

Protesti su počeli u januaru zbog lošeg životnog standarda, korupcije, uverenja da vlada ne brine o običnim ljudima i usvajanja nekih zakona bez parlamentarne debate. Bok je rekao da je morao da donosi teške odluke „koje donose prve plodove“, da je najvažnije očuvati ekonomsku stabilnost i da „u vremenima krize vlada se ne bori za popularnost već spasava zemlju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari