Današnja poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Crnoj Gori, samo jedan mesec posle posete Moskvi njegovog crnogorskog kolege Milana Roćena, trebalo bi da potvrdi strateški nivo novog partnerstva, o kojem govore obe strane, piše juče moskovski dnevnik Nezavisima gazeta. Suvereni status Crne Gore, koji je Rusija priznala među prvima, otvarao je, kako se činilo, i novu etapu u razvoju strateških odnosa, ali je Crna Gora „odjednom i neočekivano izjavila da želi da uđe u NATO“, piše dnevnik.

Današnja poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Crnoj Gori, samo jedan mesec posle posete Moskvi njegovog crnogorskog kolege Milana Roćena, trebalo bi da potvrdi strateški nivo novog partnerstva, o kojem govore obe strane, piše juče moskovski dnevnik Nezavisima gazeta. Suvereni status Crne Gore, koji je Rusija priznala među prvima, otvarao je, kako se činilo, i novu etapu u razvoju strateških odnosa, ali je Crna Gora „odjednom i neočekivano izjavila da želi da uđe u NATO“, piše dnevnik. List dodaje da ulazak u NATO odobrava svega 36 odsto građana Crne Gore, ali da to „ne smeta vlasti da odbacuje zahteve da se o tom pitanju raspiše referendum“. Navodi se da se, kada je krajem marta Roćen posetio Moskvu, rusko ministarstvo spoljnih poslova „složilo“ s tim da evrointegracioni kurs crnogorskog rukovodstva nije otežavajući faktor za produbljavanje rusko-crnogorske saradnje. Dnevnik dodaje da je ta formulacija dodatno „korigovana u prevodu na crnogorski jezik“, pa je podgorički dnevnik „Pobeda“ preneo da je Lavrov izjavio kako Rusija „pozdravlja evroatlantski kurs Crne Gore“.

Lavrov u Podgorici

Podgorica – Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je, posle Beograda, posetio Podgoricu, gde je sinoć razgovarao sa crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem. Kako javljaju crnogorski mediji, za danas je predviđen njegov susret sa premijerom Željkom Šturanovićem i predsednikom Skupštine Rankom Krivokapićem. Sa Lavrovom će razgovarati i crnogorski ministar spoljnih poslova Milan Roćen. Šefovi ruske i crnogorske diplomatije 27. marta u Moskvi potpisali su ugovor o saradnji dva ministarstva, što je prvi međudržavni dokument dve zemlje nakon proglašenja crnogorske nezavisnosti.

„Sve je izgledalo tako kao da u ruskom MIP-u više nisu protiv širenja NATO-a ili, u najmanju ruku, za Crnu Goru prave izuzetak“, piše Nezavisima gazeta.
„Zašto se sada kod Crnogoraca, od kojih je većina i dalje orijentisana na Rusiju, stvara iluzija da Moskva odobrava ulazak Crne Gore u NATO?“, pita se autor članka.
Nezavisima gazeta dodaje da se hiljade Rusa, koji su kupili nekretnine u Crnoj Gori, interesuju kakav će biti vizni režim za njih u skoroj budućnosti, kada Podgorica po ključnim pitanjima svoje politike, neće moći ni korak da učini bez Vašingtona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari