Više od 142 miliona glasača u Brazilu pozvano je da juče izađe na birališta i izabere šefa države, poslanike i guvernere 27 federalnih jedinica. Poslednje ankete, objavljene u subotu, pokazale su da je levičarska šefica države Dilma Rusef favorit sa više od 40 odsto glasova.

Međutim, potrebno je osvojiti 50 odsto plus jedan glas za pobedu u prvom krugu, te će, po svemu sudeći, Dilmu Rusef u drugom krugu čekati socijaldemokrata Esio Neves i ekološka aktivistkinja Marina Silva. Brazilci su podeljeni između pristalica nastavljanja 12-godišnje vlasti levice, i pristalica opozicije koja obećava da će oživeti zastalu privredu.

Među više od 26.000 kandidata, od čega su 31,7 odsto žene, juče se glasalo i za 513 poslanika, za 1.069 članova regionalnih vlada, za 27 guvernera i za jednu trećinu Senata (27 sedišta). Glasanje u Brazilu je obavezno, te su jedan sat pre otvaranja biračkih mesta već bili dugački redovi, posebno u Riju, gde pravo glasa ima 12 miliona ljudi. Više od 400.000 policajaca i vojnika bilo je zaduženo za očuvanje bezbednosti tokom glasanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari