U Brazilu će 31. oktobra biti održan drugi krug predsedničkih izbora, budući da u prvom krugu nijedan kandidat nije osvojio neophodnih pedeset odsto glasova koliko je potrebno za ubedljivu pobedu.

Dilma Rusef, kandidatkinja vladajuće Radničke partije, koja je dobila poverenje 47 odsto birača, u drugom krugu će ukrstiti koplja sa liderom opozicije i socijaldemokratom Žoze Serom, koji je osvojio 33 odsto glasova. Analitičari ocenjuju da Rusefova možda nije uspela da osvoji neophodnu većinu glasova u prvom krugu zbog dobrog plasmana kandidatkinje Zelene partije Marine Silve, za koju je glasalo 19 odsto biračkog tela.

– Možemo da potvrdimo da će biti održan drugi krug predsedničkih izbora – rekao je Rikardo Levandovski, predsednik Vrhovnog izbornog suda. Rusefova je favorit dosadašnjeg predsednika Brazila Luisa Injasija Lule da Silve, kome su istekla dva predsednička mandata i nema prava da se kandiduje.

– Mi smo ratnici i navikli smo na promene. Proći ćemo u drugom krugu – rekla je Rusefova u obraćanju u Braziliji nakon objave rezultata izborne utakmice. Rezultati anketa sprovedenih tokom izborne kampanje pokazivali su da je Rusefova, bivša šefica Lulinog kabineta, u prednosti u odnosu na ostale kandidate. U prilog joj je išla i činjenica da Lula uživa veliku popularnost u zemlji.

Veliki broj analitičara smatra da bi pobeda mogla da joj izmakne u drugom krugu samo kada bi direktno bila umešana u neki skandal.

– Izborna klima ide u prilog vladajućoj partiji. Brazilci su generalno veoma zadovoljni svojom vladom – rekao je politički analitičar Luis Piva.

Kandidat levog centra Žoze Sera, bivši guverner države Sao Paulo, dobio je veću podršku nakon što su obelodanjeni navodi o korupciji u koju je bio umešan nekadašnji savetnik Rusefove. Činilo se da je od tih optužbi profitirala i Marina Silva, koja je dobila pet odsto više glasova u prvom krugu izbora nego što se očekivalo. „Branili smo pobedničku ideju i Brazil je čuo naš vapaj“, rekla je Silva nakon objave rezultata. Analitičari smatraju da je Rusefovoj izmakla pobeda u prvom krugu i zbog njenog stava prema pitanju abortusa s kojim se ne slaže evangelistička crkva. Naime, pojavili su se navodi da favoritkinja dosadašnjeg predsednika na izborima namerava da legalizuje abortus, što je ona negirala. Takođe postoji verovatnoća da se zbog njenog lošeg plasmana na izborima ponovo aktuelizuju navodi da joj nedostaje harizma i da nema dovoljno iskustva.

Brazilci su takođe birali predstavnike na državnom i lokalnom nivou. Prema zakonu, građani su u obavezi da izađu na izbore. Glasovi se prebrojavaju veoma brzo zahvaljujući dobrom izbornom sistemu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari