Aktuelna predsednica Brazila Dilma Rusef tesnom pobedom osvojila je novi mandat koji počinje od Nove godine. Na nedeljnom drugom krugu glasanja nakon jedne od najoštrijih kampanja u istoriji zemlje, Rusefova je osvojila 51,65 odsto glasova, svega tri odsto više od svog opozicionog rivala Esia Nevesa.


Nakon proglašenja izbornih rezultata nekoliko hiljada pristalica Radničke partije u Rio de Žaneiru počeli su da igraju i pevaju „ole, ole, Dilma, Dilma“. „Ovo je dobro za Brazil“, kazao je jedan njen pristalica, prenosi Gardijan. „Dilma je učinila mnogo za siromašne i pred nama je vlada koja je spremna da se uhvati ukoštac sa nejednakošću.“

Dilma Rusef će, saglasni su stručnjaci, imati teškoće da sprovede političke reforme kroz podeljen Kongres u kome vladajuća koalicija ima manje podrške nego pre četiri godine. Toga je, svakako, i sama svesna te je nakon proglašenja pobede obećala da će joj najveći prioritet biti „ujedinjenje“ Brazila. „Ova predsednica je otvorena za dijalog“, kazala je Rusefova pred svojim pristalicama. Rusefova je posebnu zahvalnost izrazila bivšem predsedniku Luisu Inasiju Lula da Silvi, koji će se možda kandidovati za novi mandat na izborima 2018. Rusefova, prema ustavu, nema pravo na treći mandat.

Tesna pobeda u velikoj meri odražava podele u najvećoj zemlji Latinske Amerike po socijalnim i geografskim linijama. Rusefova je trijumfovala u siromašnijim severnijim državama, dok je njen rival iz redova brazilske Socijaldemokratske partije zabeležio uspeh na bogatijem jugu zemlje.

Izborni rezultat znači još četiri godine vlasti za Radničku stranku, koja je od 2003. preobratila Brazil – više od 40 miliona Brazilaca izvučeno je iz siromaštva, smanjena je nezaposlenost na rekordno nizak nivo i postignuti vidljivi rezultati u borbi protiv gladi. Međutim, popularnost vladajuće stranke u poslednje vreme je izbledela jer je ekonomija znatno usporena. Početkom godine ekonomija Brazila je upala u recesiju, a predviđa se i smanjenje kreditnog rejtinga šeste ekonomije sveta. Brojne korupcijske afere, visoka stopa inflacija te nezadovoljstvo javnim uslugama naveli su mnoge birače da glasaju za Nevesa.

I investitori su frustrirani jer je u proteklih nekoliko nedelja zabeležen pad akcija i vrednosti domaće valute. Ipak, dok je njen tabor proslavljao pobedu u nedelju uveče dugogodišnji spoljnopolitički savetnik Marko Aurelio Garsija poručio je investitorima da „uzmu nešto za smirenje“.

Eksperti ocenjuju da Rusefova pobedu duguje Brazilcima koji zarađuju manje od 700 dolara mesečno, a koji su imali najviše koristi od socijalnih programa. Obećala je da će povećati socijalna davanja i oživeti ekonomiju. Rusefova je najavila i smenu ministra finansija.

Udarac za konzervativce u regionu

„Brazilski model“ vladanja usvojile su mnoge partije levog centra širom Latinske Amerike te se nova pobeda Rusefove smatra udarcem za konzervativce u regionu, piše Njujork tajms. To znači, piše list, da neće biti dramatičnih poboljšanja u odnosu prema SAD, koje u proteklih nekoliko godina opterećuju trgovinski sporovi te američki špijunski programi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari