Glavobolja vikendaša koji imaju bespravno podignute kuće u priobalju Dunava i u Nacionalnom parku „Fruška gora“ nisu okončane prijavom za legalizaciju objekata i podnetim zahtevima. Naime, blizu 2.000 vikendica u Nacionalnom parku „Fruška gora“ i u Beški, Čortanovcima, Novom i Starom Slankamenu, Krčedinu, nema uslova za legalizaciju, pa ako stvari budu isterane do kraja sledi im rušenje. Ovde je reč o objektima počev od običnih ribarskih i pudarskih kućeraka, pa preko sojenica do prostranih vikend-kuća izgrađenih uzurpacijom Nacionalnog parka, obale i samog Dunava, kamenoloma i drugog državnog zemljišta.

Predsednik opštine Inđija Goran Ješić navodi da je godinama gradio kako je ko hteo i da se nije vodilo računa o uzurpaciji prostora i narušavanju životne sredine. – Naša ranija upozorenja o uzurpaciji i pretnja rušenjem nije dala rezultate, pošto nadležnost nad Dunavom pripada „Vodama Vojvodine“, a vikend zona Nacinalnom parku „Fruška gora“. Konačno reda mora biti – poručuje predsednik opštine.

Na teritoriji ove opštine ima više hiljada vikendica. Zvaničnih podataka o tačnom broju bespravno podignutih vikendica nema, mada se spekuliše brojkom od oko 2.000 vikend- kuća koje čeka neizvesna sudbina.

– Svaka prijava za legalizaciju ide na detaljnjnu zakonsku proveru – kaže Dejan Dmitrović, načelnik opštinskog odeljenja za urbanizam i dodaje da za one koji su gradili na svom posedu neće biti problema u legalizaciji. – Za izgrađeno na obali ili samom Dunavu, kamenolomima ili drugom državnom zemljištu postoji nadležnost i pokrajinskih organa poput Nacionalnog parka „Fruška gora“ ili „Voda Vojvodine“. Za legalizaciju objekata na tim površinama prethodno treba pribaviti i njihove saglasnosti i dozvole, a rok za ovaj posao je 1. septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari