Na sajtu „Jutjub” postavljena su juče dva snimka telefonskih razgovora visokih funkcionera Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije o pokušaju razrešenja političke krize u Ukrajini. Na jednom od snimaka se čuje kako pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland tokom razgovora sa američkim ambasadorom u Kijevu Džefrijem Pjatom izgovara „j…š EU”.


Telefonski snimak, koji traje nekoliko minuta, objavljen je uz transkripciju na ruskom jeziku. Nulandova i Pjat razgovaraju o tome da bi Ujedinjene nacije mogle da marginalizuju ulogu EU u Ukrajini. „Dakle, to bi bilo super, mislim, da se tako učvrsti ova stvar i da UN pomognu … i znaš, j…š EU”, kaže Nulandova na snimku. Pjat, zatim, odgovara: „Tačno tako”.

Dvoje američkih zvaničnika su razgovarali i o zaslugama opozicionih lidera Vitalija Klička, Arsenija Jacenjuka i Olega Tjangiboka. Nulandova je rekla da Kličko, bivši bokserski šampion, ne bi trebalo da bude deo nove ukrajinske vlade. „Mislim da to nije dobra ideja. Mislim da je Jac (Jacenjuk) čovek koji ima iskustvo u ekonomiji, u vladi”, navela je ona. Iako su američki zvaničnici odbili da potvrde ili da poreknu autentičnost snimka, portparolka Stejt departmenta Džejn Psaki je navela da se Nulandova izvinila svojim kolegama iz EU zbog komentara. Povodom snimka, Psaki je izjavila: „Nisam rekla da nije autentičan”. Ona je navela da je snimak verovatno procurio iz Moskve, „s obzirom na to da je jedan visoki ruski zvaničnik bio prvi koji je uputio na snimak”.

U Briselu nisu želeli da komentarišu telefonske razgovore Nulandove i Pjata, a portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton je kratko izjavila da je Unija angažovana u pomoći ukrajinskom narodu. Portparolka nemačke kancelarke, Kristina Virc, izjavila je juče da je Angela Merkel smatra da je „potpuno neprihvatljiva” uvreda američkih zvaničnika, i da u potpunosti podržava ono što Eštonova radi kako bi se došlo do rešenja ukrajinske krize.

Inače, Nulandova je u četvrtak razgovarala sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem u Kijevu, nakon čega je on izjavio da podržava dijalog i pronalaženje kompromisa sa opozicijom. Janukovič je sinoć trebalo da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju. Protesti u Ukrajini su počeli pošto je Janukovič odbio da potpiše sporazum o pridruživanju sa EU radi boljih odnosa sa Rusijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari