Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, poručio je da se njegova zemlja drži principa prema kojem se ne meša u unutrašnje poslove drugih država, dok je njegov egipatski kolega Nebil Fehmi poručio da su njihove zemlje spremne na istorijsku saradnju. Lavrov se u okviru svoje zvanične posete Egiptu, sastao sa egipatskim kolegom Nebilom Fehmijem.


Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka, ministri su istakli da su razgovarali o poboljšanju bilateralnih odnosa. Egipatski ministar spoljnih poslova Fehmi je kazao da imaju u planu „istorijsku saradnju“, koja će poboljšati ekonomske i vojne odnose između dve zemlje.

Fehmi je istakao da su na sastanku razgovarali i o mirovnim pregovorima između Izraela i Palestine, konferenciji „Ženeva dva“ u cilju rešenja sirijske krize, te o političkom rešenju rata u Siriji. Lavrov je kazao da je sastanak bio veoma koristan. „Smatramo da Egipat ima pravo da odredi svoju budućnost. Za nas je od koristi ukoliko ova država bude stabilna, zato smo spremni da joj pružimo svaku vrstu pomoći“, poručio je Lavrov.

Lavrov je naglasio da Rusija deli mišljenje da oružje za masovno uništenje na Bliskom istoku treba da bude uništeno, dodavši da takođe podržava rešenje označeno kao „Arapski mirovni plan“, kada su u pitanju mirovni pregovori u regionu. „Mi ne zabranjujemo nijednom građaninu da doputuje u Egipat, samo ih upozoravamo da ne idu u područja gde bi njihovi životi mogli da budu ugroženi“, rekao je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari