Indija će u saradnji s Rusijom izgraditi 10 novih nuklearnih reaktora, izjavio je juče indijski premijer Narendra Modi posle susreta s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Nju Delhiju.


„Izložili smo ambicioznu viziju u oblasti nuklearne energije sa novih 10 reaktora“, rekao je novinarima Modi posle razgovora. Prema dogovoru, oprema i delovi bi se proizvodili u Indiji, rekao je Modi.

Jedan takav reaktor već je u funkciji u južnoj indijskoj državi Tamil Nadu i uskoro će još jedan biti pušten u pogon. Oba reaktora su kapaciteta od po 1.000 megavata. Putin jed oputovao u posetu Indiji, prvu od dolaska Modija na vlast u maju ove godine, i u trenutku kada Moskva nastoji da pronađe saveznike u Aziji za saradnju u oblastima energetike i odbrane, posle uvođenja sankcija Zapada zbog krize u Ukrajini. Indija zapadne sankcije ne podržava.

Indijski zvaničnici su najavili da bi prilikom Putinove posete Nju Delhiju trebalo da bude potpisano oko deset sporazuma, između ostalog i iz oblasti istraživanja svemira, odbrane i energetike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari