Zapadne i arapske države zatražile su juče od Sirije da dozvoli dostavu pomoći očajnim građanima u odsustvu bilo kakvog međunarodnog rešenje kojim bi se okončalo krvoproliće u toj zemlji. Šefovi diplomatije iz više od 60 zemalja, okupljeni u Tunisu na sastanku grupe nazvane „Prijatelji Sirije“, izrazili su najoštrije osude zbog napada Vladinih snaga na sirijski grad Homs. Skupu nisu prisustvovali predstavnici Rusije i Kine, koje su odbile poziv da prisustvuju sastanku. Nacrt deklaracije usvojen tokom sastanka poziva na „hitan prekid sukoba“ i da se dozvoli pripadnicima UN pristup Homsu. „Prijatelji Sirije“ su se obavezali da će u roku od 48 sati isporučiti humanitarnu pomoć Siriji ukoliko Vladine snage „obustave napade na civilne oblasti i dozvole prolaz pomoći“.


Nacrt rezolucije ne spominje nijednu stranu vojnu intervenciju poput NATO kampanje koja je pomogla svrgavanju s vlasti libijskog lidera Muamera Gadafija. Umesto toga, upućen je poziv da se i dalje vrši pritisak na sirijskog lidera Bašara al Asada da podnese ostavku, te je prihvaćen plan Arapske lige koja traži od Asada da preda vlast svom zameniku kao uvod u nove izbore.

Grupa će se, takođe, angažovati i na uvođenju sankcija kao obliku pritiska na sirijske vlasti da obustave nasilje. Sankcije uključuju zabranu putovanja, zamrzavanje imovine, obustavu kupovine sirijske nafte, stopiranje infrastrukturnih investicija, smanjenje diplomatskih veza i sprečavanje isporuka u naoružanju sirijskim vlastima.

Nacrt rezolucije odražava vrlo surovu realnost – malo ko izvan Sirije može i ima volje da zaustavi nasilje, uključujući i Rusiju i Kinu. Drugi problem s kojim se suočavaju strane sile jesu podele unutar sirijske opozicije. U tom cilju angažovana je grupa čiji će zadatak biti da „poveća angažovanost“ sa sirijskom opozicijom i stvori mehanizam za koordinaciju različitim grupama, a sve u cilju polaganja temelja za buduću vladu zemlje.

Nedostatak jedinstva unutar sirijske opozicije i bojazan da situacija u zemlji klizi u građanski rat dovela je do toga da se i najoštriji kritičari Asada opiru direktnom naoružavanju sirijskih pobunjenika. Kao znak nastavka diplomatskog pritiska na Asada, Turska je izjavila da će biti domaćin narednog sastanka „Prijatelja Sirije“.

U međuvremenu, UN su optužile sirijski režim za „zločine protiv čovečnosti“ i sastavile listu visokih zvaničnika, među kojima je i predsednik Bašar al Asad, koji treba da se suoče sa istragom.

Rusija: Asad nema razlog da se povuče

Moskva – Predsednik komiteta Dume za međunarodne poslove Aleksej Puškov juče je poručio da predsednik Sirije Bašar Al-Asdad nema nikakvog razloga da se povuče. Nakon posete Damasku, Puškov je rekao da je predsednik delovao samouvereno i nije pokazivao spremnost da preda vlast. Rusija i Kina stavile su veto na rezolucije Saveta bezbednosti o Siriji koje osuđuju Asadovo suzbijanje protesta u kojima je, prema UN, 5.400 ljudi ubijeno samo u 2011 godini. Puškov je rekao da bi taj događaj trebalo da se nazove konferencijom „neprijatelja Sirije“ i dodao da će snabdevanje sirijske opozicije oružjem pokrenuti građanski rat. Beta-AP

Kofi Anan, novi specijalni izaslanik UN

Damask – Bivši generalni sekretar UN Kofi Anan izabran je za „zajedničkog specijalnog izaslanika UN i Arapske lige za Siriju. U zajedničkom saopštenju generalnih sekretara UN i Arapske lige Ban Ki Muna i Nabila al Arabija navodi se da će uskoro biti imenovan i Ananov pomoćnik koga će izabrati arapske zemlje, izveštava Beta. Do imenovanja specijalnog izaslanika došlo je usred sve snažnijeg pritiska da međunarodna zajednica učini nešto kako bi zaustavila krvoproliće u Siriji u kojem je, prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava, od početka pobune u martu prošle godine poginulo više od 7.600 ljudi. Ananov zadatak će biti da „posreduje u uspostavljanju primirja i prekidu svakog nasilja i kršenja ljudskih prava, kao i da promoviše mirno rešenje za sirijsku krizu“. Upravo su ta pitanja bila na na dnevnom redu jučerašnjeg skupa u Tunisu. D. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari