Rusija se neće pridružiti pozivima SAD i evropskih zemalja koje traže od sirijskog predsednika Bašara al Asada da ode sa vlasti, zato što Moskva smatra da Asadu treba dati vremena da sprovede reforme, rekao je juče izvor iz ruskog ministarstva spoljnih poslova. Ne podržavamo takve apele jer smatramo da sada treba dati vremena Asadu kako bi mogao da sprovede najavljene reforme, rekao je taj izvor, prenosi Interfaks.


Američki predsednik Barak Obama i njegovi zapadni saveznici prvi put su u četvrtak zvanično pozvali sirijskog predsednika da napusti vlast, najavljujući pooštravanje sankcija njegovom režimu. Istovremeno, direktor ruske grupe Rozoboroneksport Anatolij Isajkin izjavio je da Rusija i dalje isporučuje oružje Siriji i pored poziva međunarodne zajednice da obustavi te isporuke režimu u Damasku. „Sve dok nema sankcija ili uputstava ili naredbe Vlade, mi ispunjavamo obaveze iz ugovora“, rekao je Isajkin.

Evropska unija razmatra mogućnost uvođenja dodatnih sankcija Siriji, uključujući eventualnu zabranu uvoza sirijske nafte, izjavili su juče zvaničnici u Briselu. Komitet za spoljne poslove EU analizira koje bi mere mogle da uđu u peti paket sankcija Unije protiv režima sirijskog predsednika izjavio je portparol EU Majkl Men, navodi Beta. Naftni embargo EU bio bi u skladu sa najnovijim merama SAD, koje su uvele embargo na uvoz sirijske nafte i naftnih proizvoda. Sirija gotovo 28 odsto svojih prihoda ostvaruje prodajom nafte, pri čemu najviše izvozi u evropske zemlje, prvenstveno u Nemačku, Italiju i Francusku. EU je već uvela zabranu putovanja i zamrzla imovinu 35 članova sirijske vlade i glavnih zapovednika vojske i policije.

U Siriji već pet meseci traje pobuna protiv Asadovog režima, a u obračunu države sa demonstrantima ubijeno je gotovo 2.000 ljudi. Nasilje u Siriji eskaliralo je od početka islamskog praznika Ramazana u avgustu, dok je u sukobima ubijeno na stotine ljudi, dok je više hiljada privedeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari