Rusija je Egiptu predložila izvoz vojne opreme, uključujući helikoptere i sisteme protivvazdušne odbrane, saopštio je juče jedan ruski zvaničnik.

„Predlažemo Egiptu moderne helikoptere, sisteme protivvazdušne odbrane, servise održavanja i modernizaciju ranije kupljene vojne opreme. Odluka je sada na našem poštovanom partneru“, rekao je agenciji Rija Novosti Mihail Zavalij, predstavnik ruskog preduzeća Rosoboroneksport preko kojeg se obavlja prodaja oružja. Ruski dnevnik Vedomosti objavio je juče da je vrednost ponuđenog ugovora gotovo dve milijarde dolara.

Izvori bliski ruskom ministarstvu odbrane saopštili su da je moguće da će kupovinu vojne opreme finansirati Saudijska Arabija, sa kojom Rusija ne deli stavove o brojnim pitanjima, posebno o sirijskoj krizi. Ministri spoljnih poslova Egipta i Rusije Nabil Fahmi i Sergej Lavrov u četvrtak su u Kairu zaključili da je neophodno jačanje međudržavnih odnosa, uključujući i vojnu saradnju.

U Egiptu je bio i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji se sastao sa svojim egipatskim kolegom Abdelk Fatah el Sisijem. Egipat je bio najbliži arapski saveznik Moskve 20 godina, u vreme predsednika Gamala Abdela Nasera koji je želeo da modernizuje svoju zemlju, i stvori dobro naoružanu vojsku, u jeku hladnog rata i arapsko-izraelskog konflikta.

Predsednik Anvar Sadat izbacio je, međutim, hiljade sovjetskih vojnih savetnika i preorijentisao spoljnu politiku, približivši se SAD posle Bliskoistočnog rata 1973. Odnosi sa Moskvom su se pogoršali posle invazije na Avganistan 1979. Poseta ruskih zvaničnika Kairu desila se u jeku političke krize u Egiptu, četiri meseca pošto je pučem zbačen predsednik Mohamed Mursi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari