Demokratija i ljudska prava se sve manje poštuju u nekim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, dok je Rusija sve više represivna država, saopštila je juče organizacija Fridom Haus (Freedom House) u izveštaju o ljudskim pravima. Gotovo 80 odsto stanovništva zemalja Evroazije živi pod autoritarnim režimima. Američka diplomatija u države Evroazije ubraja Azerbejdžan, Belorusiju, Kazahstan, Uzbekistan, Kirgiziju, Turkmenistan i Rusiju.


„Trenutna kriza u Ukrajini stavila je u prvi plan jaku ideološku i političku podelu između Evrope, u kojoj vladaju principi demokratije, i Evroazije“, navodi se u izveštaju. Fridom Haus ocenjuje da se ta podela „povećala poslednjih nekoliko godina zbog štetnog uticaja Rusije na vlasti svojih suseda, a taj uticaj je porastao još pre invazije na Krim“. „Sve te zemlje su 2013. prihvatile antidemokratske metode Rusije“, navodi se u izveštaju.

Fridom Haus je naveo primer Kirgizije, koja je u martu 2013. usvojila zakon protiv širenja homoseksualne propagande pod uticajem Rusije. Jermenija, Belorusija, Gruzija i Kazahstan su predložile slične mere. „Ono što se dogodilo 2013. pokazuje da ruski režim služi kao primer drugim autoritarnim liderima, čak i u zemljama čije su vlasti prevazišle ruske kolege u pogledu brutalnosti i netrpeljivosti“, navodi se. Od 29 ispitanih država u izveštaju, u 13 vlada demokratija, u deset su autoritarni režimi a u šest vlasti u tranziciji.

Pomaci na Balkanu

Na Balkanu je zabeležen pozitivan razvoj događaja, uključujući ulazak Hrvatske u EU i istorijski sporazum Beograda i Prištine, ali nefunkcionalne vlade i dalje smanjuju demokratski rejting regiona, ocenio je Fridom haus. U najnovijem izveštaju o „Nacijama u tranziciji 2014“, Srbija kao i većina ostalih država regiona svrstana je u red zemalja sa polukonsolidovanim demokratijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari