Sjedinjene Američke Države nisu dale nikakve dokaze da su proruski separatisti umešani u obaranje malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine, saopštilo je juče rusko Ministarstvo odbrane. „Ranije je rečeno da podaci SAD i fotografije iz satelita potvrđuju da je raketa ispaljena iz zone koju kontrolišu separatisti.

Pitanje je: „Gde su dokazi za to?“, rekao je zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov za televiziju Rusija 24, prenosi Beta. Neimenovani visoki zvaničnici američkih obaveštajnih službi u utorak su saopštili da je avion oboren raketnim sistemom Buk zemlja-vazduh i da su to učinili proruski separatisti, nedovoljno obučeni za korišćenje ruskih raketa.

U intervjuu za agenciju Rojters, prenosi Gardijan, glavni komandant pobunjenika Aleksander Kodakovski je izjavio da je znao za raketni sistem zemlja-vazduh, odnosno da je bataljon povezan sa gradom Luganskom imao takvu vrstu rakete u vreme kada je malezijski avion oboren. „Verovatno su je vratili da bi uklonili dokaze o svom prisustvu“, navodno je rekao Kodakovski. Međutim, Kodakovski je potom za ruski Lajf njuz rekao da je pogrešno citiran. On je naglasio da pobunjenici „nemaju i da nikada nisu imali“ rakete zemlja-vazduh. Još jedan od lidera separatista na istoku Ukrajine, Aleksandar Borodaj, u intervjuu za Bi-Bi-Si je, takođe, rekao da pobunjenici nemaju takve rakete.

Avion sa 298 putnika i članova posade oboren je 17. jula na istoku Ukrajine, iznad područja gde su se vodile žestoke borbe između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske. Niko nije preživeo. U Holandiju su juče preneta još neka tela žrtava obarenog aviona, a britanski stručnjaci, zajedno sa holandskim vazduhoplovnim zvaničnicima, počeli su da skidaju podatke sa crnih kutija. Kako su saopštili holandski zvaničnici, podaci su u sredu uspešno preuzeti i verifikovani, a na redu je analiza prikupljenih informacija.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk podneo je ostavku na tu funkciju, prenela je juče Radio-televizija Srbije. Jacenjuk je u parlamentu rekao da ostavku podnosi zbog raspada vladajuće koalicije i blokiranja zakonskih inicijativa. Nacionalistička stranka Svoboda i stranka Udar saopštile su da napuštaju većinsku koaliciju, kako bi omogućile predsedniku Petru Porošenku da ga raspusti i otpočne proceduru za nove izbore za skupštinu.

Turčinov raspušta komuniste

Predsednik ukrajinskog parlamenta Oleksander Turčinov najavio je juče raspuštanje poslaničke grupe Komunističke partije Ukrajine, optužene da otvoreno podržava proruski separatizam na istoku Ukrajine. „To je istorijski trenutak. Nadam se da više nikada neće biti komunističke grupe u ukrajinskom parlamentu“, rekao je Turčinov, prenosi Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari