Ruska humanitarna misija donira lekove na Kosovu 1Foto: Beta/AP/Darko Vojinović

Ruska humanitarna misija u Srbiji organizovaće prikupljanje i dostavu medicinske pomoći bolnicama i domovima zdravlja na Kosovu i Metohiji, pogođenim carinama od 100 odsto koje su uvele kosovske vlasti zbog čega je na severu KiM došlo do nestašice medikamenata, saopšteno je juče.

– Zbog enormno povećanih carina, kao i zbog prestanka isporuka lekova bolnicama u naseljima sa većinskim srpskim stanovništvom ugroženi su životi hiljada ljudi kojima je neophodna medicinska pomoć: dijabetičara, onih kojima je potrebna dijaliza, pacijenata koji čekaju hirurške operacije a bolnice nemaju ni anestetike ni medicinske gasove. Stotine pacijenata je prinuđeno da napušta svoje kuće i stanove i da prelazi na lečenje u Beograd i druge delove Srbije. Zbog toga Ruska humanitarna misija započinje kampanju prikupljanja, kupovine i otpremanja medikamenata u ugrožene sredine. Pozivamo sve ljude dobre volje, organizacije i udruženja da se priključe kampanji – rečeno je na jučerašnjoj konferenciji na kojoj su organizatori pozvali vlasti u Prištini da ne prave smetnje dostavi pomoći ugroženima i njenoj raspodeli.
Akciju je podržala i Danica Grujičić, načelnica odeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije, koja je ocenila da je stanje jako teško i da „bolnice, domovi zdravlja i apoteke ostaju bez lekova“.
„Srbima, naročito onima koji žive u enklavama, je teško da bolesni dolaze u centralnu Srbiju kako bi uzeli terapiju. Iskoristiću priliku da pozovem sve ljude dobre volje da pomognu ugroženim ljudima u južnoj srpskoj pokrajini jer je stanje alarmantno“, rekla je Grujičićeva.
Predstavljanju kampanje prisustvovali su deputati ruske Dume Jevgenije Primakov i Pavel Sergejevič Dorohin, generalni direktor Ruske humanitarne misije Aleksej Mihailovič Polkovnikov i Mihail Aleksandrovič Bondar, direktor Misije za Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari