Niko nije poginuo u prvom napadu ukrajinskih snaga iz vazduha na Donjeck, uporište proruskih snaga u istočnoj Ukrajini, objavila je služba gradonačelnika. „Četvrt Kalinjinski je prošle noći pretrpela napad iz vazduha od kojeg je na ulici nastao krater prečnika četiri metra i metar i po dubine. Nema civilnih žrtava“, piše u saopštenju.


To je bio prvi napad iz vazduha na glavni grad regiona koji je sredinom aprila, kada je počeo rat, imao milion stanovnika. Kako je saopštio portparol ukrajinske vojske, u ponedeljak i utorak u sukobima ukrajinskih i proruskih snaga ubijeno je 18 ukrajinskih vojnika, dok je 54 ranjeno.

Rusija je rasporedila 20.000 vojnika na granici sa Ukrajinom i mogla bi pod izgovorom humanitarne ili mirovne misije da ih pošalje na ukrajinsku teritoriju, saopštio je NATO koji ponavlja da je sukobe podstakla Rusija.

Blizu granice s Ukrajinom ruska vojska čitave ove nedelje sprovodi manevre u kojima učestvuju i bombarderi i ratni avioni.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev zapretio je u utorak da će se Kremlj osvetiti Zapadu za onemogućavanje letenja aviona kćerke-firme nacionalne avio-kompanije Aeroflot zbog sankcija EU, dok je jedan list izvestio da bi letovi evropskih avio-kompanija u Aziju preko Sibira mogli biti zabranjeni. Lou-kost kompanija Dobroljot, kojom upravlja Aeroflot, suspendovala je prošle nedelje sve letove, pošto joj je oduzeta dozvola za lizing zbog sankcija EU.

Prema pisanju lista Vedornosti, ograničavanje ili zabrana letenja evropskim avio-kompanijama preko Sibira u Aziju bi osim Zapada koštalo i Rusiju, koja bi tako izgubila novac od avionskih taksi. Tokom naredna tri meseca, zabrana letova bi avio-kompanije poput Lufthanze, Britišervejza i Erfransa mogla da košta milijardu evra, mada pojedini stručnjaci tvrde da bi cifra bila znatno viša.

Ruski predsednik Vladimir Putin je naložio Vladi da osmisli odgovor na „neprihvatljive“ sankcije Zapada. On je, međutim, naglasio da korake treba pažljivo osmisliti tako da ne budu ugroženi Rusi. Putin je dodao da očekuje da mere budu takve da ruski potrošači ne osećaju oskudicu važne robe sa Zapada.

Na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN, koju je zatražila Rusija, pošto su borbe na istoku Ukrajine zahvatile i Donjeck, direktor UN za humanitarne operacije Džon Ging je izjavio da se bezbednosna situacija na istoku zemlje konstantno pogoršava, zbog otežanog snabdevanja strujom i vodom, uništavanja kuća i odlaska zdravstvenih radnika, javio je juče AP, preneo je FoNet. Ging je rekao da će sve više ljudi, posebno u gradovima, biti izloženo nasilju, što će dovesti do „povećanog broja poginulih“. Prema Gingovim rečima, na istoku Ukrajine je nasiljem ugroženo četiri miliona ljudi.

Od aprila je ranjeno više od 4.000 osoba, a od početka prošlog meseca je izbeglo još 58.000 osoba. Prema podacima UN, sukob je primorao više od 285.000 osoba da napuste domove, a 168.000 njih prešlo je u Rusiju.

I Koka-Kola uvela sankcije

Koka-Kola je povukla reklame s četiri ruske televizije povezane s Kremljom i s bankom koja je pod sankcijama, javila je Beta. Koka-Kola je povukla reklame s REN-TV, Pjati Kanal i Domačni, koji su deo holdinga banke Rosija koja je posle pripajanja Krima Rusiji stavljena pod sankcije. TV Zvezda, koja emituje patriotski program, pripada Ministarstvu odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari