Savezni sud na Menhetnu u Njujorku optužio je 25 bivših i sadašnjih ruskih diplomata i njihove 24 supruge zbog pronevere milion i po dolara iz zdravstvenog programa za pomoć siromašnima.

Niko od njih nije priveden, a 11 diplomata sa suprugama i dalje se nalaze u SAD, prenela je televizija Ej-Bi-Si njuz. S druge strane, ruske vlasti juče su kategorično odbacile optužbe SAD, saopšteno je u Moskvi. S obzirom na to da optužene diplomate koje rade ili su radile u misiji Rusije pri UN, ruskom konzulatu i trgovinskim predstavništava te zemlje, uživaju imunitet, suđenja najverovatnije neće biti.

U optužnici se navodi da su diplomate podnosile lažne fakture za medicinsku negu za trudnice, decu i novorođenčad i umanjene obračune svojih plata da bi se kvalifikovali za medicinsku pomoć namenjenu siromašnima. Na taj način SAD su od 2004. oštećene za 1,5 miliona dolara. Istragu o tome, koja je trajala 18 meseci, vodio je Federalni istražni biro (FBI). Utvrđeno je da je na taj način finansirano 58 od 63 porođaja žena ruskih diplomata koji su radili u Njujorku. U međuvremenu, ruske diplomate trošile su navodno desetine hiljada dolara na svoje odmore, skupe satove, nakit, firmiranu garderobu. Desetine hiljada dolara potrošeno je i na elektronske uređaje u Eplovim i drugim radnjama.

Zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov nazvao je optužbe „ne više od želje da se ispuni naređenje rusofobnih snaga”. Kako je rekao, Rusija odbacuje optužbe i nadzor diplomata smatra ilegalnim i u suprotnosti sa međunarodnim pravom. U izjavi za RIA Novosti, Rjabkov je rekao da je SAD svoje žalbe trebalo da uputi diplomatskim kanalima. „Mi imamo dosta primedbi na američke diplomate u Moskvi, ali ih ne iznosimo u javnost”, istakao je Rjabkov.

Njujorški advokat Prit Bharara je ceo slučaj nazvao „sramotnom i sistemskom korupcijom”. „To što je neko diplomata ne daje mu za pravo da počini prevaru u vezi sa zdravstvenom zaštitom”, rekao je Džorž Venizelos, šef njujorške kancelarije FBI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari