Ruski ambasador u Čajetini: Po ruskom dobrovoljcu sa Košara nazvana ulica na Zlatiboru 1Milan Stamatović i Aleksandar Bocan Harčenko/Foto: Opština Čajetina

 

Ulica na Zlatiboru je dobila naziv po Vitaliju Bulahu, ruskom dobrovoljcu i, kako se navodi, heroju sa Košara, a tablu sa njegovim imenom otkrili su danas ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

„Naš brat, bivši ruski oficir i veteran ratova u Avganistanu i Nagorno-Karabahu, Vitalij Bulah, ne žaleći svoj život došao je u Srbiju da brani njeno pravo na slobodu“, poručio je Milan Stamatović.

„Za taj ideal, najvredniju srpsku i rusku reč“, dodao je Stamatović, „ dao je svoj život na Košarama i još jednom učvrstio neraskidive veze dva bratska naroda”.

On je najavio da će uskoro „na Zlatiboru biti postavljen spomenik posvećen ruskoj jedinici, koja je prva došla na prištinski aerodrom 12. juna 1999. godine, dva dana nakon potpisivanja primirja, nakon završetka sukoba na Kosovu i Metohiji“.

Navodeći da se „baš sada, kada se obeležava 24. godišnjica od Bitke na Košarama, kada je Srbija izložena velikim pritiscima da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova i uvede sankcije Rusiji“ Stamatovič je rekao da „treba da se ujedinimo u odbrani naših vrednosti, za koje smo položili najveće žrtve“.

„Srpski narod nikada neće pristati na nezavisnost Kosova i uvođenje sankcija Rusiji“, poručio je Stamatović.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da „obavlja svoju izvornu ulogu i da doprinese deeskalaciji sukoba u Ukrajini, a ne da represivnim merama podstiče raspirivanje sukoba, kao što je to radila 1999. godine na Kosovu i Metohiji”.

Inače, ambasador Ruske Federacije se, u sedištu Opštine Čajetina, sastao privrednicima Zlatiborskog okruga i posetio kompaniju Zlatiborac, koja  godinama izvozi svoje proizvode u tu zemlju.

Ruski ambasador u Čajetini: Po ruskom dobrovoljcu sa Košara nazvana ulica na Zlatiboru 2
Foto: Opština Čajetina

Sa Stamatovićem je posetio i Kancelariju za saradnju sa Ruskom Federacijom, koja je otvorena na Zlatiboru 2015. godine.

Aleksandar Bocan-Harčenko je izrazio „zahvalnost privrednicima i stanovništvu Čajetine i Zlatibora na akciji prikupljanja humanitarne pomoći za stanovnike Donbasa, novog regiona Ruske Federacije“.

„To je dokaz da u srpskom narodu, u ovom slučaju na vašem području, postoji potpuno razumevanje stradanja ruskog naroda u Donbasu koji je više godina bio izložen genocidu, a sada i napadima i bombardovanju. Zbog naših dugih duhovnih veza postoje ljubav i razumevanje i želja da se pruži pomoć ruskom narodu“, kazao je ambasador Bocan-Harčenko.

On je objasnio da je sa Stamatovićem razgovarao o pomoći Ruske Federacije za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

„Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je jedinstvena organizacija u kojoj je moguće da se reši ovo pitanje. Značajan deo razgovora smo posvetili i pospešenju odnosa naših dveju zemalja, tako da su sa nama i ruski ekonomski savetnici koji će, nadam se, tokom predstavljanja privrede zlatiborskog okruga moći da čuju i konkretnu ponudu za saradnju“, istakao je ruski ambasador.

Ruski ambasador u Čajetini: Po ruskom dobrovoljcu sa Košara nazvana ulica na Zlatiboru 3
Foto:Opština Čajetina

Stamatović je uzvratio da je „veliko zadovoljstvo za sve stanovnike Zlatibora i opštine Čajetina da mogu da pomognu ruski narod u ugroženim područjima, kroz skroman doprinos privrednika i stanovništva Zlatibora i čitavog Zlatiborskog okruga“.

To je, dodao je „ jedan vid uzvraćanja za pomoć koju su vekovima i nedavno pružali i ambasadori Ruske Federacije u Srbiji i ruski narod i Ruska Federacija na zaštiti srpskih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji“.

„Bratski odnosi dva naroda i dobre političke veze Srbije i Ruske Federacije, odličan su osnov za uspešnu ekonomsku saradnju. Zato smo otvorili Kancelariju za saradnju sa Ruskom Federacijom koja predstavlja odličan model kako mogu da se povežu lokalne sredine i dve zemlje, da se uspostavi saradnja između privrednika i privuku investicije sa obe strane”, objasnio je Stamatović.

Srbija i Rusija biće zajedno

„Hvala bratskoj Rusiji, koja je uvek bila uz nas Srbe. Naše veze sežu još od vremena Svetog Save. Za tih više od 800 godina, pred nama su bili razni izazovi, ali jedinstvom i verom sve smo ih prevazišli. Zato, neka ne sumnjaju pojedini centri moći, da nećemo prevazići i ove koji su danas pre nama. Srbija i Rusija biće uvek zajedno. Tako je bilo, tako će i biti”, zaključio je Stamatović.

Razumevanje patnje ruskog naroda  

„Srpski narod ima razumevanje za sadašnju patnju ruskog naroda, jer je i sam više puta stradao, a poslednji put tokom agresije i napada na Kosovu i Metohiji“, kazao je ruski ambasador.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari