Afrički farmer postigao je neverovatna uspeh u Rusiji inspirisan američkim liderom Barakom Obamom i rasnim stanovištima koji su se malo promenili proteklih nekoliko decenija.

Joakim Krima, tridesetsedmogodišnjak iz Gvineje Bisao koji se doselio na jug Rusije gde je diplomirao na lokalnom univerzitetu, obećao je borbu protiv korupcije i razvoj oblasti oko reke Volge. U Rusiji je redak slučaj videti crnca na nekoj zvaničnoj poziciji, stoga je Krima, kada se kandidovao za gradonačelnika oblasti Srednjaja Aktuba (više od 55.000 stanovnika živi u ukupno 18 gradova i sela ovog disktrikta), stekao nadimak Ruski Obama. „Imam šanse da promenim stvari nabolje, i moja je obaveza da to učinim“, kaže Krima čije je rusko ime Vasilij i dodaje da će pre ili kasnije i Rusija biti spremna da prihvati crnog političkog vođu.

Dok sedi za verandom u društvu supruge Anait i desetogodišnjeg sina, Krima kaže da voli Obamu kao osobu i političara jer je dokazao da je mnogo toga moguće. Krimina namera da postane šef ovog disktrikta neuobičajena je ne samo zato što mu nedostaju politički kapital i veze. On je suočen sa realnošću da postane prvi crni čovek na nekoj poziciji u Rusiji, gde su rasni stereotipi duboko ukorenjeni. Afrički imigranti česta su meta podsmeha u metroima, na pijaci, kaže Lidija Tronkale iz moskovske nevladine organizacije koja radi sa imigrantima iz Afrike. Decembra prošle godine, Afroamerikanac student na razmeni teško je ranjen u Volgogradu, obližnjem velikom gradu u oblasti Srednjaja Aktuba, za koji se veruje da je bio rasno motivisani napad.

Krima se doselio u Rusiju 1989. Nakon što je diplomirao na državnom pedagoškom univerzitetu u Volgogradu, preduzeo je neke aktivnosti ka rešenju problema u svom distriktu, gde neki stanovnici i danas nemaju vodu u svojim domovima. Nepopločane ulice, gde koze pasu travu, pretvore se posle kiše u močvare.

„Trenutni gradonačelnik na vlasti je već 10 godina a ništa nije učinio za svoj narod. U ovoj oblasti živi veliki broj mladih porodica kojima je potreban krov nad glavom, i mogućnosti. Ovaj grad i Rusija su spremni za promene“, kaže Krima.

Kaže da mu je bila želja da dođe u Rusiju jer je Sovjetski Savez podržao Gvineju Bisao kada je stekla nezavisnost 1974. Rusiju opisuje kao „veliku silu“ i divi se premijeru Vladimiru Putinu. Oženjen je lokalnom ženom, tečno govori ruski jezik i ima državljanstvo Rusije. Vlasnik je farme na kojoj uzgaja uglavnom lubenice. Ali za mnoge Krimine susede to nije dovoljno. „On nije proživeo ono što smo mi“.

„Takođe nije ni kolhoznik“, kaže Vladimir Kačenko koristeći termin kojim se označavaju ljudi koji rade na kolektivnim farmama. Ipak, mnogi u gradu priznaju Kriminu hrabrost. Kada hoda ulicom, čist i uredan, rukuje se i pozdravlja sa stanovnicima koji mu čestitaju na kandidaturi. „Nisam čuo njegovu platformu, ali on je divna osoba“, kaže Denis Duma. Ima i onih koji neće glasati za njega jer, kako kažu, ne žele da žive „u Africi“ i da ne žele da glasaju za crnca. Na bilbordima Krimine kampanje piše „Radiću kao crnac“, fraza koju Rusi koriste za težak rad. Iako je Krima član Jedinstvene Rusije na izbore u oktobru izlazi kao nezavisan kandidat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari