Ruski pragmatizam i srpsko slepilo

Ostavite komentar


  1. Sasvim dobar tekst i mislim danako sebe smatrate demokratskom novinom ovakvi tekstovi bi trebalo da su neka osnova. Ne zato sto ja volim zemlju X a ne volim zemlju Y nego sto je ovo naprosto istina. Ali imate vi baraz frugih tekstopisaca ili ludaka cije cete izjave citirati pa vam ovo nece biti bas osnova nego deo nekakvog buckurisa kojim se vodite. Odvojite se od tog razmisljanja moj je skromno savet

  2. Jasno je da u medjunarodnij politici nema ljubavi ali se takodje na osnovu teksta moze zakljuciti kako nas zapadne sile ipak vise vole od Rusa. Jelte oni su pragmaticni samo svoj interes gledaju pa hajde da se mi dogovorimo sa Evropom i priznamo Kosovo, to je ipak najbolje za sve. Ja se ne secam da se Putin dolazio 2011 godine par meseci pred izbore i dao zeleno svetlo sns-u, niti da je toliko puta pohvalio Vucica koji nas unistava svakodnevno. Mozda je Rusija pragmaticna ali zemlje poput Nemacke nas eksploatisu do krajnjih granica. Objektivnost, koliko god se autor trudio, ne postoji u ovom tekstu i samo govori da je pripadnik one parole da EU nema alternativu a to je tek slepilo i naivnost.

  3. Prvo su Rusi napali Poljsku , masakrom njenih oficira na prevaru . Kad su Nemci videli da se Rusima ne moeze verovati krenuli su i oni na Poljsku . Paradoksalono je da Srbi vise vole Rusiju nego sami Rusi , velika vecina Rusa zeli da emigrira na mrski zapad , po nekim podacima cak 80 %, sto je ubedljivo najveci postotak ljudi koji zele da napuste svoju zemlju , i prelazi i nasiromasnije Africke zemlje .

    1. Čoveče koji si ti fantom. Ladno da izmisliš nešto da bi racionalizovao svoj stav….

  4. Ova tzv. geopolitička “ analiza“ liči na prepričavanje “ Ivice i Marice“. Podcenili ste čitaoce, mladi gospodine. Savet: knjigu u šake pa natenane – istoriju po istoriju, i onda kad sve pročitate, dobro razmislite i onda nešto napišite.

    1. Sjedi Petrovicu …imas jedinicu ka vrata.Pozovi onog Atlagica da te malo poducava.Jadi jadni….

    2. Šta vredi Petroviću tebi što si knjigu po knjigu pročitao. Taman da si istoričar, da se odmah primetiti da si ostrašćen rusofil, kome je nažalost Rusija ,,Vodja,,. Zato radije iščitavam srpsku literaturu i iz nje izvlačim srpski interes, a bratsku Rusiju doživljavam samo ko bratski narod koji ima svoj dom,svoju kesu i svoje interese, a ja ću i dalje iščitavati i Domanovića.

  5. Delim stav autora teksta jer je baziran na istorijskim činjenicama a ne emotivnom reagovanju,kome su skloni oni Srbi koji misle da ih rusko maženje po glavi automaski stavlja pod njihovu zaštitu.Zabrinjavajuće je što srpska politika polako gubi balans i počinje,na svoju štetu,da postaje jeftini pijun u ruskim rukama za trgovinu sa Zapadom.A u toj trgovini samo Srbija gubi.Nezaboravimo da se ne živi od lepe reči već od 80% naše ekonomije kompatibilne sa Evopskom Unijom a ne Rusijom.I to ne od juče već u poslednja tri veka.

  6. Izvanredan tekst, zasnovan na racionalnom pristupu činjenicama. Čestitam autoru i slažem se s onim komentatorima koji redakciji lista Danas ukazuju na preterano otvaranje prema ekstremnom mišljenju. Dobro je što negujete diskusiju, ali neke ekstremiste biste ipak mogli izostaviti. Još jednom, iskrene čestitke autoru i očekujem njegove nove tekstove.

  7. Staljin je dugo od Hitlera trazio celik za tenkove koji su tada bili vrh ratne tahnike. Posto ga je Hitler dugo zavlacio Staljin je pregovarao sa Engleskom i SAD za celik. Kada je dobio 50 % od proizvodnje celika od ove dve drzave u trajanju od 2 godine, odlucio je da postane saveznih Zapadnih sila. Naravno da su i SAD i Engleska znali koga primaju u savez, pa su pri kraju Drugog rata poslali svoje misije u nekoliko drzava, gde se ocekivala Ruska invazija posle sloma Nemacke.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.