ukrajina zito zitariceFoto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Crnomorska inicijativa prestaje da funkcioniše od 18. jula, jer Rusija povlači garancije za bezbednost plovidbe i zatvara pomorski humanitarni koridor u Crnom moru, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je navelo da se Rusija protivi njegovom produžavanju, o čemu su danas zvanično obavešteni Turska, Ukrajina i Ujedinjene nacije.

„To znači povlačenje garancija za bezbednost plovidbe, zatvaranje pomorskog humanitarnog koridora, obnavljanje režima privremeno opasnog područja u severozapadnom Crnom moru i raspuštanje Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu“, ističe se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Ističe se da u uslovima očigledne sabotaže u realizaciji Istanbulskih sporazuma nastavak Crnomorske inicijative, koja nije opravdala svoju humanitarnu svrhu, gubi smisao.

Ministarstvo spoljnih poslova je naglasilo da ako zapadne zemlje zaista cene Crnomorsku inicijativu, treba ozbiljno da se zamisle o ispunjavanju svojih obaveza i stvarnom isključenju ruskog đubriva i hrane iz sankcija.

„Samo po dobijanju konkretnih rezultata, a ne obećanja i uveravanja, Rusija će biti spremna da razmotri obnavljanje sporazuma“, navodi MSP.

Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva iz tri crnomorske luke, a koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.

Paket je predviđao i ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, kao i algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je žaljenje zbog odluke Rusije i rekao da je u svom pismu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koje je uputio pre nekoliko dana, izneo predlog u vezi sa isključenjem Poljoprivredne banke iz SVIFT-a.

„Rusija je postavila pitanje pristupa Poljoprivredne banke sistemi SVIFT kao ključni faktor koji utiče na njene odluke. U vezi s tim, UN su nedavno sa Evropskom komisijom ponudile konkretan predlog kako bi podružnica Poljoprivredne banke ponovo dobila pristup SVIFT-u“, rekao je Gutereš.

On je pojasnio da je reč o „posebnom mehanizmu plaćanja za Rusku poljoprivrednu banku preko JP Morgana, van SVIFT-a“.

Gutereš je priznao da se izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda suočava sa preprekama, nije precizirao o kojim se tačno radi i kako bi mogle da se prevaziđu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari