Milica Božić Jovanović je jedna od oko hiljadu žena zaposlenih u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor. Mnoge od njih rade direktno u proizvodnji na kopu, u jami, flotaciji ili topionici. Nije čudno ni to što ženske ruke spuštaju rudare u jamu, nadziru drobljenje rude, kontrolišu mlevenje, međutim, Milica je prva žena u tridesetogodišnjoj istoriji kriveljskog kopa koja upravlja kamionom-damperom, a posebno mesto među kolegama ima jer radi baš „muški“, a kažu da tako i vozi.


Ovog 8. marta Milica je bila, a gde drugde nego na kriveljskom kopu, za volanom najvećeg kamiona-dampera na Balkanu. U damperu, zadeta za šoferšajbnu crvena ruža. Ova plavooka dvadesetsedmogodišnjakinja, koje kolege od milja zovu „Mica damperica“ parkirala je „grdosiju“ od 150 tona tik do bagera, čekajući da bager u korpu njenog kamiona spusti nekoliko „kašika“ jalovine, pa da ga onda, pod teretom dodatnih 220 tona, odveze do transportnog sistema.

-Joj, super mi je. Obožavam svoj posao i jedva čekam da „obrnem“ turu. Sve zavisi od relacije, ali kada sam na jalovini, onda em utovar ide brže em u smeni mogu da prevezem desetak tura. Još uvek mi nije svejedno kad silazim na donje etaže, kad vozim rudu, ali snalazim se, učim – priča Milica. Na pitanje da li je ostvarila svoj san iz detinjstva jer je, kako kaže, oduvek više volela volan nego lutke, odgovara potvrdno.

– Volim ove „belazove“ kamione, ali mi se čini da bih bila možda bolja za volanom manjih „komacovih“ dampera. Probala sam ih, nekako mi više leže jer su zgodniji za manevrisanje. Ipak im je nosivost skoro 100 tona manja, sigurnije bih jedan takav vozila – priča nasmejana Milica.

Iako je jedina pripadnica lepšeg pola za volanom dampera, kao i svaka žena Milica se raduje Osmom martu, pažnji i poklonima koje dobija. Onaj najdraži i posebni je dobila kod kuće – čestitka koju joj danima priprema ćerka Anđela, koja će za razliku od mame, kaže nam u poverenju, biti balerina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari