Plastenik sa zasadima ruža, inače najznačajniji projekat Privrdnog društva „Rekultivacija i ozelenjavanje“ Kostolac, zvanično je otvorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Cilj njegove posete je podsticaj za pokretanje ovakvih projekata koji su veoma značajni za Srbiju.

Nakon obilaska plastenika predsednik je istakao da bi trebalo da bude više ovakvih projekata koji imaju obezbeđen plasman na tržište i koji su samim tim osuđeni na uspeh. -Ovaj projekat je izvanredan, tržište je potpuno obezbeđeno i garantovano.Moja iskustva govore da svaka republika u bivšem SSSR neguje kult cveća. Kada bismo se ugledali na njih možda bismo imali bolje odnose u društvu, oni cveće poklanjaju i prijateljima, i porodici, i ženama i muškarcima. Za njih je cvet radost, a to cveće će odavde ići potpuno slobodno na tržište Ruske Federacije. Ovo je jedan biznis plan koji je već sada osuđen na uspeh, to je potpuno jasno“, istakao je Tomislav Nikolić. Predsednik je još kazao i da, nažalost, imamo više radne snage ali ne na selu i ne za ovu vrstu proizvodnje jer je mnogi ljudi izbegavaju, međutim, ako budu počeli od ovoga lepo da žive to će da bude kao nukleus i raširiće se dalje.

Privredno društvo „TE-KO“ Kostolac je podržalo ovaj projekat pre svega energetski, jer za ovakvu vrstu proizvodnje energija je izuzetno važna, istakao je direktor ovog preduzeća Dragan Jovanović i dodao: -Nama je interes da ovakvi projekti zažive u ovom kraju, pre svega zbog toga što je ekološki i zdrav, zapošljava radnu snagu i ima visoku stopu rentabilnosti. Ubuduće, ako se tržište bude ponašalo kako se očekuje, postoji mogućnost i za proširenje ove proizvodnje. Mislim da će energetski kompleks koji je tik uz ove objekte imati mogućnosti da, što se energije tiče, podrži i nastavak ove proizvodnje.“

Plastenik je izgrađen po najsavremenijim standardima na površini od 25 ari, a do sada je uloženo oko 220.000 evra. Sadnice su uvezene iz Italije preko njihovog zastupnika firme „Promil“ iz Beograda. Sve ostale radove na plasteniku izvodili su radnici PD „RIO“. -Sledeće nedelje u ovom plasteniku će biti zasađeno ukupno 15.000 sadnica ruža. Očekujemo da će u prvoj godini, kada stabljika rezane ruže izraste do 70 cm, davati od jednog do tri cveta. Pošto je ovo višegodišnja biljka, u periodu od druge do šeste godine dobijaće se od tri do pet cvetova, najavio je Filip Rakić, direktor PD „RIO“ Kostolac i izrazio nadu da će sledećih godina kao pilot projekat napraviti na hektare ovako.

Plan PD „RIO“ Kostolac je da u prvoj godini rada izvezu na tržište Ruske Federacije 45.000 rezanih ruža, a u nekoj budućnosti i 450.000.

Pored predsednika Srbije Tomislava Nikolića, u Kostolcu su bili: potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić, gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić i njegov zamenik Miodrag Stepanović, predsednik Gradske Skupštine Požarevca Bane Spasović i zamenik predsednika Milić Jovanović i drugi gosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari