Dve stotine ruža, poklon supruge britanskog ambasadora u Srbiji Lavinije Devenport, neće biti samo ukras u dvorištu požarevačkog Kazneno-popravnog zavoda za žene. Na njima će se osuđenice obučavati u aranžiranju cveća. Vesna Živković, načelnica službe za obuku i upošljavanje u KPZ, objašnjava:


– Ovakva obuka je veoma skupa, pa smo mi odlučili da sami gajimo ruže. Možda obuka u aranžiranju cveća ne zvuči kao nešto važno, ali je dobro da osuđenice, kada odavde izađu, imaju još jedan zanat.

Šta život iza rešetaka može učiniti lakšim? Uglavnom sitnice. Po koja lepa reč ili cvet u zatvorskom krugu. Recimo – ruža. Osuđenice u Kazneno popravnom zavodu za žene u Požarevcu ona podseća na njihove živote koji su ostali sa druge strane zida.

Dok rukama nežno zatrpava sadnicu ruže, kao da je u sopstvenoj bašti, osuđenica nam govori:

– Ja sam osuđeno lice, ali u privatnom životu imam veliku baštu i volim cveće. Tako da će mi i ove ruže pomoći da se pripremim za život kada odavde izađem.

Njena sapatnica dodaje:

– Lepo je što će ove ruže ostati drugim osuđenicama kada mi izađemo odavde, ali svaka od nas, koja je imala tu nesreću da se ovde nađe, dočekala je bar jedno cvetanje ruža.

U zatvorskoj radionici, osuđenice takođe mogu ispoljiti svoju kreaciju. Pletenjem, šivenjem ili izradom raznih suvenira. Vreme ovde brže prolazi kada se ruke uposle. Za gospođu Devenport, prva poseta ovakvoj ustanovi bila je posebno iskustvo. Oduševili su je ručni radovi i suveniri. Njene simpatije osvojila je lutka gusenice, koju je kupila, kaže , za svoju decu.

– Ovo je moj novi prijatelj iz zatvora, gusenica. Zove se Proleće, sa osmehom govori supruga britanskog ambasadora u Srbiji.

– Žene u zatvoru moraju biti jake. Zato smo izabrali ruže, jer je ruža jaka biljka.

U požarevačkom Kazneno popravnom zavodu za žene trenutno boravi oko 240 osuđenica. Skoro svaka od njih dobila je svoju ružu o kojoj će brinuti, nadajući se da će se rastati od nje pre nego što procveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari