Polovinom maja ove godine u PD „RIO“ Kostolac došlo je do smene rukovodstva. Skupština PD „RIO“ je tadašnju direktorku Natašu Savić opozvala sa te funkcije i umesto nje na čelo firme postavila diplomiranog ekonomistu Filipa Rakića.

Nakon postavljenja novi direktor PD „RIO“ obznanio je javnosti svoj plan i program rada do kraja godine, gde je naglasio da je primarno da preduzeće na čijem je čelu, kome je osnovna delatnost pružanje usluga iz svog domena rada, postane i proizvodno. On je tada naglasio da će se baviti proizvodnjom semenja i da će na prostoru od osam hektara jalovog zemljišta posutim pepelom napraviti voćnjak zasađenim jabukama. Ipak, glavni projekat bio je pravljenje plastenika sa zasadima rezanom ružom, koji će biti jedini u Srbiji. Upravo smo svedoci da se u tom poduhvatu najdalje otišlo i da su radovi dospeli u završnu fazu, što je za svaku pohvalu, jer se data obećanja ispunjavaju. Štaviše, kada se ružičnjak u potpunosti završi, a to se očekuje oko 20. novembra, u njemu će posao naći 20 novih radnika.

Obilaskom terena na licu mesta videli smo da je metalna konstrukcija plastenika u potpunosti podignuta i da se radi na postavljanju specijalne folije. Ostali radovi, kao što je ograđivanja placa u vlasništvu PD „RIO“ površine 4,6 hektara na kome se nalazi plastenik ukupne površine 25 ara, zidanje upravne zgrade plastenika, kopanje bunara i širenje vodovoda, kopanje kanala i postavljanje cevi za grejanje, kao i drugih poslova, vrše se predviđenom dinamikom.

Radove na plasteniku izvodi specijalizovana firma „Agrokonstrakt“ iz Kraljeva, koji je taj poseo dobila putem javne nabavke.

– Plastenik koji radimo je 125 m dužine, 20 širine i šest metara visine, ukupne površine 25.000 kvadratnih metara. Na metalnu konstrukciju postaviće se specijalna folija, tzv. duvan folija. Između dve folije u razmaku od 50 cm upumpaće se vazduh, što je jedinstvena tehnologija u ovoj vrsti poslova i što daje poseban efekat u krajnjoj nameni urađenog objekta – rekao nam je jedan od nadzornika radova karakteristike objekta koji grade.

Radove na postavljanju ružičnjaka i obuku radnika za rad u njemu vršiće firma „Promil“ iz Beograda, koja je zastupnik italijanske firme „Padanja“ iz Padanje, jednog od vodećih firme u Evropi koja se bavi proizvodnjom ružinih sadnica i cveća.

– U objektu biće zasađeno 15.000 stabljika ruže na jalovom zemljištu pokrivenom pepelom, koja će biti prekrivena izvesnom količinom humusa. Kada stabljika rezane ruže izraste do 70 cm, što je standard, ona će prve godine davati od jednog do tri cveta. Pošto je ovo višegodišnja biljka, u periodu od druge do šeste godine dobijaće se od tri do pet cvetova – rečeno nam je u firmi „Promil“, koja zastupa italijanskog proizvođača ruža.

Planira se da buduću celokupnu proizvodnju „RIO“ izveze za Rusiju i Ekvador, jer su iz tih zemalja dobili konkretne ponude. Ipak, u tom preduzeću razmišlja se da jedan deo proizvodnje plasiraju na domaće tržište, kako se ne bi više ruže uvozile iz Holandije, i da se na taj način od svog proizvoda napravi brend.

– U ovu značajnu investiciju u iznosu od pola miliona evra, sa 90 odsto učestvovalo je PD „RIO“, a ostatak investicije dopuniće gradska opština Kostolac, grad Požarevac i TE-KO „Kostolac“, koji će raditi i grejanje plastenika. Troškovi investicije bili bi i veći da ostale radove na njoj ne rade radnici sa svojom operativom – rečeno nam je u PD „RIO“.

Kada ružičnjak otpočne sa radom, u njemu će biti uposleno 25 obučenih radnika. Pet radnika biće iz samog preduzeća, dok ostalih 20 dobiće posao putem konkursa.

Pokušali smo da dobijemo, povodom naših saznanja, komentar direktora Filipa Rakića, koji nam je potvrdio da su nam informacije tačne, ali on nije želeo da o tome ništa komentariše. Samo je rekao da će sve reći na otvaranju objekta, negde u drugoj polovini meseca novembra.

Kako smo nezvanično saznali, plastenik za proizvodnju ruža biće gotov 20. novembra i na otvaranju će prisustvovati predstavnici državnog vrha, a u rad će ga svečano pustiti jedan od najviših državnih funkcionera Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari