Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je ozvaničio proizvodnju ruža u plasteniku, čiji je vlasnik Privredno društvo „Rekultivacija i ozelenjavanje“, na pepelištu kostolačkog ugljenokopa, rekao je da se radi o pravoj investiciji koja ne samo da zapošljava radnu snagu već i ima obezbeđen plasman proizvoda.


Nikolić je istakao da je ovo velika šansa za RIO, ali i primer koji treba da slede i drugi jer je ovo fabrika pod krovom gde proizvodnja ne zavisi od vremenskih uslova i gde sve što se proizvede može da se izveze. Naveo je primer tržišta Rusije, gde celokupna proizvodnja može da se plasira ne samo iz ovog plastenika a da se i na ovaj način može zaposliti veliki broj ljudi kojih je sada nažalost više koji traže nego što imaju posao.

Direktor PD „TE-KO Kostolac“ Dragan Jovanović je rekao da je Privredno društvo pomoglo izgradnju plastenika u pripremi terena kao i zagrevanju jer se radi o jednom od najmodernijih objekata ove vrste i da će i ubuduće podržavati ovakve investicije.

Direktor PD RIO Filip Rakić je istakao da je objekat veličine 25 ari, da se trenutno radi o zasadima pripremljenim za inostrano tržište i da se celokupan posao radi sa italijanskim partnerom. Radiće se o dve berbe i prodavati cveće kada je najskuplje. Rakić je obećao proširenje proizvodnje i najavio da će celokupna proizvodnja iz ovog plastenika otići na tržište Rusije. Plastenik se prostire na 25 ari, sadnice ruže uvezene iz Italije, a u ovaj pilot projekat do sada uloženo 220.000 evra. U plasteniku će biti 15.000 sadnica ruža.

Pored predsednika Srbije Tomislava Nikolića, u Kostolcu su bili: potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić, gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić i njegov zamenik Miodrag Stepanović, predsednik Skupštine grada Požarevca Bane Spasović i zamenik Milić Jovanović i drugi gosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari