Ružić: Bolja javna uprava i pravednije zarade 1Foto: FoNet

Zakon o zaposlenima u javnim službama trebao bi da uvede red u javnu upravu, omogući logičnije i pravednije plaćanje zaposlenih i posao po zasluzi, rekao je za RTS ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

Nacrt zakona je prošao javnu raspravu i trebao bi da se pred poslanicima nađe do kraja septembra.

„U izradi nacrta zakona učestvovali su i sindikati sa svojim kritikama i predlozima. Cilj ovog zakona je da se vrednuje rad najboljih i da se ujednače plate u javnim službama a da građani imaju bolju uslugu“, rekao je gostujući u Dnevniku RTS ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

Zakon  stavlja u povlašćeniji položaj zaposlene kroz katalog zaposlenih i daje pravo sindikatima da učestvuju u sistematizaciji radnih mesta. Konkursi naravno ostaju obavezni a poseban akcenat je stavljen na povredu radne discipline.

„Očekujem da zakon bude izglasan do kraja meseca. Tema ovog zakona nisu povišice ili smanjenja plata ali treba da spreči situacije u kojima neki sektor krene u štrajk i dobije povišicu a drugi ostanu uskraćeni“, rekao je Ružić.

Kada je reč o ukidanju odluke o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, ministar Ružić kaže da o tome odlučuje Vlada ali i da čitava reforma uvođenjem reda ubrzava taj proces.

Podaci o stanju u kasama pojedinih lokalnih samouprava, koje je nedavno izneo Fiskalni savet, nisu ni malo ohrabrujući i teško da taj problem samouprave mogu da reše bez pomoći države.

„Rad samouprava ne sme da bude ugrožen. Podaci jesu alarmantni ali Vlada ima kapacitet da to reši. Naravno da one ne mogu same, država je tu da interveniše ali pitanje je na koji način.   Problemi će biti razrešeni ali to zahteva vreme. Ono što je sigurno je da građani neće biti ugroženi zbog dugovanja opština. Stvari od vitalnog značaja, kao što je grejanje i slično, moraju da funkcionišu“, rekao je za RTS ministar Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari