Ružić odbacio tvrdnje da Vlada Kosova plaća udžbenike za albanske osnovce na jugu Srbije 1Foto: Beta/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Ministar prosvete Branko Ružić odbacio je danas tvrdnje predsednika Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmija Mustafe da kosovska vlada plaća udžbenike za albanske osnovce na jugu Srbije, navodeći da Mustafa nije izneo kompletne informacije.

Ružić je u pisanoj izjavi naveo da Vlada Srbije obezbeđuje besplatne udžbenike za učenike osnovnog obrazovanja od prvog do osmog razreda, od školske 2009/2010. godine, za određene kategorije učenika, među kojima je i veliki broj učenika koji pohađaju nastavu na albanskom jeziku.

„Obezbeđeni su besplatni udžbenici za učenike prvog ciklusa od prvog do četvrtog razreda za predmete matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmeti, odnosno za učenike drugog ciklusa od petog do osmog razreda za predmete  matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija“, navodi Branko Ružić.

Prema njegovim rečima, održani su razgovori na temu odobravanja udžbenika za učenike albanske nacionalne manjine koji se školuju na maternjem jeziku, kako u Ministarstvu, tako i u Bujanovcu, te da je i Vlada Srbije usvojila Sporazumu od sedam tačaka, koji kao jednu od tačaka, obuhvata upravo obrazovanje.

„Licemerno je da navodite da je za 4.010 učenika obezbeđeno 31.839 udžbenika, kada su precizne informacije da je Vlada Srbije za školsku 2022/2023. obezbedila i podelila besplatne udžbenike za 2.933 učenika, pripadnika albanske nacionalne manjine“, rekao je Ružić.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa izjavio je da je Vlada Kosova izdvojila 255.000 evra za kupovinu udžbenika na albanskom jeziku za učenike osnovnih škola albanske nacionalnosti na jugu Srbije.

On je na svom nalogu na Fejsbuku naveo da je to najveći projekat do sada, koji će obradovati 4.010 učenika iz „Preševske doline“.

„U vreme ekonomske krize, kada situacija i položaj roditelja Albanaca u Dolini postaje težak, ovakav korak Vlade Kosova je više nego dobrodošao, za albanske osnovce u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. Nakon obezbeđenja dozvola za štampanje tekstova na albanskom jeziku za osnovne škole u Dolini, ovakva akcija je od posebnog značaja“, napisao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari