Branko RužićBranko Ružić Foto: Beta/AMIR HAMZAGIĆ

„Ministarstvo prosvete posvećuje punu pažnju povećanju obuhvata dece iz osetljivih grupa, pre svega dece romske nacionalnosti, kao i dece sa smetnjama i invaliditetom na svim nivoima obrazovanja i smanjenje stope odustajanja od školovanja“, rekao je ministar prosvete Branko Ružić povodom Svetskog dana deteta.

– Ponosni smo na veći obuhvat dece do tri godine programima predškolskog vaspitanja i obrazovanja za 30 odsto, na 20 odsto veći obuhvat romske dece pripremnim predškolskim programom, na 20 odsto više romske dece koje završi srednje obrazovanje, na podršku migrantima, odnosno tražiocima azila koje smo obuhvatili obrazovanjem u 85 odsto njihove populacije – rekao je Ružić.

On je dodao da je osmišljen adekvatan sistem podrške kroz unapređivanje kapaciteta zaposlenih na svim nivoima obrazovanja i vaspitanja i obezbeđivanje kadrova koji na nivou obrazovnih institucija daju stručnu i dodatnu podršku zaposlenima, porodicama i deci iz osetljivih grupa.

– Sada obraćamo posebnu pažnju senzibilizaciji zaposlenih, roditelja i šire javnosti za podršku inkluzivnom obrazovanju. U tome nam okvir i podršku predstavlja Strategija razvoja obrazovanja do 2030. koja nas usmerava, a koju smo usvojili prošle godine – rekao je ministar.

Ministarstvo je u prethodnom periodu ojačalo interne kapacitete za praćenje primene propisa, 10 škola je dobilo status resurnog centra za podršku inkluzivnom obrazovanju, angažovano je 150 savetnika spoljnih saradnika za podršku obrazovnim ustanovama u radu na zaštiti od nasilja i diskriminacije, obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina, razvoju demokratske kulture i inkluzivnog obrazovanja, kao i 260 pedagoških asistenata, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari