Ružić:  Razmena stažista Srbije i Albanije 1Foto: N1

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić razgovarao je danas u Tirani sa potpredsednicom Vlade Albanije Senidom Mesi o saradnji u oblasti reforme javne uprave i najavaili da će razmatri potpisivanje Sporazuma dve vlade koji će podrazumevati razmenu i stažiranje službenika u dve zemlje.

Činimo sve da maksimalno umanjimo „šetanje“ građana od institucije do institucije i trošenje njihovog novca, rekao je Ružić koji je istakao da je Srbija učinila veliki napredak u tom poslu sa novim zakonskim rešenjima, digitalizacijom i uprošćavanjem procedura.

On je istakao da uprava konstantnim unapređenjem treba da pokaže da je istinski servis građana i privrede i da se vreme „čekanja na šalterima i hrpe papira“ nikad ne vrati, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

U razgovoru o stvaranju efikasnije, profesionalnije i transparentnije uprave, istaknuto je i jačanje finansijske odgovornosti, posebno u jedinicama lokalne samouprave, oko čega će dve vlade razmeniti više iskustva.

Mesi je pohvalila usvajanje Zakona o Nacionalnoj akademiji i istakla je da je to dobar model za profesionalizaciju i stručno usavršavanje službenika, što će njima poslužiti da unaprede rad slične institucije u Albaniji.

Dogovoreno je i da se razmatri potpisivanje Sporazuma dve vlade koji će podrazumevati razmenu i stažiranje službenika u dve zemlje, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari