S kim se Zrenjanin bratimio 1Foto: Miroslava Pudar

Na spisku gradova sa kojima Zrenjanin ima saradnju i sa kim je, govoreći žargonom, pobratim su brojni gradovi a poslednji je jedan iz Kine.

Prvi grad pobratim su češke Teplice, pa mađarska Bekeščaba, rumunski Arad i Temišvar, Travnik, Laktaši, Trebinje i Bijeljina, bugarska Bela Slatina, zatim ruski gradovi Noginsk i Uhta, pa Đula, Hrnjak u Hrvatskoj, Štrpce na Kosovu a poslednji na tom spisku je kineski grad Jentaj, iz pokrajine Šandong.

Sa ovim kineskim gradom Zrenjanin je ozvaničio saradnju i sporazum o tome potpisan je 6. decembra prošle godine u Novom Sadu.

Redakcija internet portala grada Zrenjanina zabeležila je da je sporazum sa kineskim gradom Jentaj “zauzeo mesto u delu zrenjaninske Gradske kuće, pred kabinetom gradonačelnika, gde su izložene sve povelje i sporazumi o bratimljenju, prijateljstvu ili saradnji, koje je grad uspostavio u prethodnom višedecenijskom periodu”.

Oni podsećaju da je prvi zvaničan sporazum o saradnji Zrenjanina sa nekim gradom potpisan 28. maja 1966. godine u češkim Teplicama, potom je oktobra iste godine ozvaničena saradnja sa mađarskom Bekeščabom, a naredne godine i s rumunskim Aradom.

Ta dva grada, u susednim državama, su se izdvojila kao najčešći saradnici i partneri u brojnim aktivnostima i projektima, pa je sa njima sporazum u dva navrata obnavljan, tokom 2002. i 2003. godine.

Kako navode na sajtu grada, kuriozitet predstavlja zbirna Povelja o bratimljenju, koju je Zrenjanin potpisao 7. septembra 1974. u Travniku sa još sedam gradova. Na toj povelji stoje potpisi tadašnjih predsednika opština Gornji Milanovac (Srbija) Kamnik (Slovenija), Kotor (Crna Gora), Peć (AP Kosovo i Metohija), Slavonska Požega (Hrvatska), Strumica (Makedonija), Travnik (Bosna i Hercegovina) i Zrenjanin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari