Iračke snage bezbednost i kurdski borci krenuli su juče u kontraofanzivu u pokušaju da povrate dva grada u severnom Iraku koja su zaposele snage organizacije „Islamska država“, objavljeno je u Bagdadu. Kurdski borci uz pomoć američkog ratnog vazduhoplovstva su krenuli u borbu kod Džalaulija, a iračka vojska prema susednom gradu Sadiji. Ta dva grada su nadomak granice sa Iranom.


U oružanom napadu ekstremista na vernike u sunitskoj džamiji tokom redovne molitve petkom u jednom selu u Iraku juče je ubijeno 40, a ranjeno 35 ljudi, saopštile su vlasti, prenosi Beta. U selu Imam Vais ekstremisti su upali u džamiju i otvorili vatru na vernike. Selo Imam Vais i dalje je pod kontrolom iračkih vlasti, ali je obližnje područje zauzela „Islamska država“.

Načelnik generalštaba američke vojske Martin Dempsi u četvrtak je izjavio da „Islamska država“ ne može biti poražena bez napada na njena uporišta u Siriji. Ministar odbrane Čak Hejgel odbacio je mogućnost da se SAD i sirijski predsednik Bašar al Asad u aktuelnom sukobu nađu na istoj strani. Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je istog dana da bi se „svet“ mogao suočiti sa „groznim izborom“, dok je Britanija odbacila mogućnost saradnje sa Asadom.

Francuska bi mogla da primi nekoliko stotina i čak nekoliko hiljada izbeglica iz Iraka koje beže od ekstremista iz takozvane Islamske države, izjavio je juče u Parizu šef francuske diplomatije Loran Fabijus. „Prvo moramo da se borimo, odupremo i prevaziđemo protivnike, ali postoje ekstremni slučajevi kao što su izbeglice koje mogu da dođu u Francusku“ i u druge zemlje, rekao je Fabijus u izjavi francuskim radio-stanicama, prenosi Beta.

„Daćemo prednost onima koji imaju direktne veze s Francuskom“, rekao je francuski ministar, koji je u četvrtak uveče na pariskom aerodromu dočekao prvu grupu od 40 izbeglica iz Iraka. Prema podacima UN, od juna je zbog nasilja u Iraku raseljeno više od 500.000 ljudi, čime je ukupan broj raseljenih ove godine premašio milion ljudi.

Papa Franjo je pozvao porodicu američkog novinara Džejmsa Folija, koga su pogubili džihadisti Islamske države, kako bi joj izrazio saučešće, napisao je na Tviteru sveštenik Džejms Martin. „Papa Franjo je danas posle podne nazvao porodicu Džejmsa Folija u njihovom domu u Nju Hempšairu. Porodica je bila ganuta i zahvalna“, napisao je Martin, prenosi FoNet.

Pomaže i Hrvatska

Premijer Hrvatske Zoran Milanović potvrdio je juče da je Hrvatska udovoljila zahtevu SAD-a i toj zemlji dala oružje iz zaliha svoje vojske, izvestio je Jutarnji list. Oružje koje je Hrvatska poslala SAD-u je zanemarive količine, rekao je Milanović. „Mi smo mala, moderna država, članica EU i NATO-a, što sa sobom povlači određene obaveze i određena neugodna stanja… Mi smo od Amerikanaca u poslednjih pola godine dobili preko 200 najmodernijih logističkih kamiona i inače smo znali ranije slati u SAD naše viškove“, rekao je Milanović.

PILAJ: Koga briga za Siriju

Ženeva – Od početka sukoba u Siriji 2011. stradalo je više od 191.000 ljudi, saopštile su juče UN, izražavajući oštro negodovanje zbog nemoći međunarodne zajednice, koja „ohrabruje ubice“. „Ubice, rušitelji, nasilnici u Siriji i u Iraku ohrabreni su paralisanošću međunarodne zajednice“, navela je u svom saopštenju visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj. Ona je ocenila da je „skandalozno“ što patnje i teška situacija ranjenih, raseljenih i pritvorenih, kao i veliki broj žrtava u Siriji više uopšte ne zaokuplja pažnju međunarodne zajednice. Beta – AFP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari