Viši sud u Užicu uputio je osuđenika Nemanju M. iz Užica na izdržavanje zatvorske kazne, jer je bez odobrenja napustio stan u kojem je, pod elektronskim nadzorom, izdržavao kaznu kućnog zatvora.



Ovo je prvi slučaj u kome je osuđenik napustio kućni zatvor bez odobrenja, a nakon toga je poslat na izdržavanje kazne u kazneno-popravnu ustanovu, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija. Razlog za odlazak iz prostorija u kojima je stanovao i gde je bio pod elektronskim nadzorom je što je želeo da prisustvuje svadbi.



Povod za prvo „bekstvo“ iz kućnog zatvora u Srbiji, kako Danas saznaje, bilo je venčanje osuđenikovog brata na Tari. Živeo je u stanu sa majkom i bratom, a službenik zadužen za kontrolu izvršenja kazne, obilaskom stana 9. oktobra, utvrdio je da on nije bio u njemu, duže od osam časova.


Viši sud u Užicu, u junu prošle godine, osudio je Nemanju M. za krivično delo teška krađa u podstrekivanju na zatvorsku kaznu od šest meseci, u koju mu je uračunat period koji je proveo u pritvoru. Potom je taj sud odredio da kaznu može izdržavati u svom stanu, uz upozorenje da ukoliko taj prostor samovoljno napusti do osam časova, sud će odrediti da ostatak kazne izdržava u zatvoru. Osuđeni je započeo izdržavanje kazne zatvora u stanu 11. avgusta ove godine.

Međutim, kako se navodi u saopštenju Višeg suda, „on je 9. oktobra ove godine samovoljno napustio prostorije u kojima stanuje da bi prisustvovao ceremoniji venčanja bliskog člana porodice, a prema proverama nadležnih službi nije bio u stanu duže od osam časova“.

„Stoga je rešenjem vršioca funkcije predsednika Višeg suda u Užicu od 18. oktobra 2011. određeno da ostali deo kazne izdrži u Kazneno-popravnom zavodu“, navodi se u saopštenju, uz isticanje da je „osuđenik u potpunosti bio upoznat i saglasan sa programom izdržavanja kazne u prostorijama u kojima stanuje, ali i sa obavezom da je za napuštanje tih prostorija bila neophodna odluka direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija“.

On je podneo molbu da prisustvuje bratovljevom venčanju, ali u saopštenju se ističe da ga je „sud blagovremeno obavestio da ona nije odobrena“, jer to nije zakonski osnov da može da napusti prostorije u kojima izdržava kaznu.

Kako je osuđen na šest meseci, u šta je uračunat pritvor od mesec dana, Nemanji M. predstoji još oko tri meseca u Kazneno-popravnom domu, jer je u kućnom zatvoru bio od 11. avgusta. 

Sve više zahteva za narukvice

Broj zahteva za izdržavanje kazne zatvora u kućnim uslovima uz elektronske narukvice svakodnevno se povećava u sudovima u Srbiji. Ova sankcija može se izreći samo za krivična dela za koja je zaprećena kazna do godinu dana zatvora. Danas oko 100 ljudi u Srbiji nosi elektronske narukvice, dok je oko 20 u kućnom zatvoru bez ove vrste nadzora. Trenutno je samo jedno lice u kućnom pritvoru, dvoje ima uslovne osude sa zaštitnim nadzorom i njih 12 je osuđeno na rad u društvenom interesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari