Posredstvom Centra za kulturu Kladovo, stanovnici ove podunavske varoši u prilici su da nakon promocije u Lajpcigu, Beču i Narodnom muzeju u Beogradu, u svome gradu pogledaju izložbu grafika i saznaju nešto više o austrijskom etnografu Feliksu Kanicu, koji je u 19. veku pisao o Srbiji i Balkanu.

Kanic je svojim putopisima i crtežima, neposrednim kontaktima sa ljudima ostavio jedinstveno i autentično svedočanstvo, pored ostalih i o području Đerdapa i Kladova.

Autor izložbe Đorđe Kostić sa Balkanološkog instituta u Beogradu objašnjava da je ova izložba jedno od svedočanstava o vezama Srbije s nemačkim jezičkim područjem i da je Feliks Kanic u slici i reči ostavio tragove o svojim putovanjima. Izložbom je predstavljen samo deo Kanicovog veoma bogatog opusa, narativnog i vizuelnog, a na mnogim od Kanicovih crteža nalaze se predeli, gradovi, građevine kojih više nema u Srbiji.

Izložbu grafika „Sa Feliks Kanicom po Srbiji“ predstavili su osnivači Fondacije „Feliks Kanic“ čiji je osnovni cilj bilateralni razvoj kulturne, prosvetne i naučne saradnje između Srbije i Austrije i podsticaj multilateralne saradnje u očuvanju zajedničkog kulturnog nasleđa, a brojnim zainteresovanim Kladovljanima o Kanicu su govorili autor izložbe Đorđe Kostić, direktor IK „Clio“ Zoran Hamović, profesor Catherine Horel i direktor Centra za kulturu Kladovo Žaklina Nikolić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari