Sa kakvim se problemima suočavaju oboleli od demencije? 1Foto: Pixabay/geralt

Predsednica Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest Nadežda Satarić rekla je danas da će to udruženje predati peticiju sa 5.693 potpisa gradskoj upravi da u Odluku o pravima iz socijalne zaštite unesu i pravo na dnevne boravke za obolele od demencije i da u budžetu za sledeću godinu odvoje novac i otvaraju dnevne boravke.

Ona je povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti na Trgu republike rekla da je potrebno skrenuti pažnju javnosti o značaju zdravih stilova života radi prevencije demencije, ali i na značaj ranog dijagnostikovanja bolesti, jer ako se dijagnostikuje u ranoj fazi demencija se simptomatskim lekovima može usporiti i oboleli mogu kvalitetnije živeti i biti funkcionalniji.

Peticiju je potpisala i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, rekavši da prema procenama ima oko 200.000 obolelih od demencije u Srbiji, kojima je potrebna svaka vrsta podrške, pomoći i razumevanja.

„Danas smo ovde da podignemo svoj glas u ime onih koji su zaboravili da imaju svoj glas“, kazala je Janković.

Prema njenim rečima, građani kao laici nemaju dovoljno znanja za suočavanje sa tom vrstom problema i onda kada se nađu u situaciji da imaju obolelog od demencije u svojoj porodici često budu u čudu, jer bolest nije jednostavna za razumevanje.

„Uzimajući u obzir našu nepovoljnu demografsku strukturu ovo pitanje mora biti tretirano kao prioritet, zbog toga sam i potpisala peticiju i pružila podršku Srpskom udruženju za Alchajmerovu bolest ‘Seti se čoveka'“, kazala je poverenica.

Ona je istakla da bi nadležni u Beogradu što pre trebalo da pronađu način da se osnuje dnevni servis za obolele od Alchajmerove bolesti.

Kako je naglasila neurološkinja Vojnomedicinske akademije Smiljana Kostić, demencija je postala jedan od prioritetnih zdravstvenih problema svuda u svetu, pa i u Srbiji.

„Problem ne počinje samo u ambulantama i ne završava se kada pacijenti iz nje izađu, jer su i oboleli i njihovi negovatelji suočeni sa mnogim drugim problemima, jer to nije bolest koja pogađa samo pojedinca, nego čitavu porodicu koja je angažovana oko obolelog“, objasnila je Kostić.

Naglasila je da je Udruženje za Alchajmerovu bolest pilotiralo projekat koji podrazumeva da se u prostorijama Mesne zajednice Gazela na Novom Beogradu četvrtkom popodne u trajanju od tri sata održavaju aktivnosti dnevnog centra za obolele od demencije, gde dolaze oboleli i provode vreme sa svojim članovima porodice, a lekari im pomažu kao stručni konsultanti.

„Takva mesta treba da budu u svakoj mesnoj zajednici“, zaključila je Kostić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari