Na inicijativu velikog poštovaoca kulturno-istorijske baštine i prirodnih lepota sela Rama prof. dr Tome Jovanovića iz Beograda a na poziv Živorada Sekulića, predsednika Udruženja građana „Ramske tvrđave“ i uz srdačan doček Miodraga Milutinovića, direktora Centralne OŠ „Ivo Lola Ribar“ iz Velikog Gradišta i Dragana Borkanovića pred. M.Z. „Ram“- Ram je posetila čuvena srpska glumica sa prostora bivše SFRJ, Branka Veselinović.

Ona je kao predstavnik i dečji ambasador UNICEF-a i kao poznati humanista školi u Ramu darivala knjige kao podsticaj i podršku za dalji rad i inicijativu za formiranje školske biblioteke.

Ovo, iako malo naselje, imalo je veoma staru školu koja datira iz 1850. godine kada je Ram bio mnogo veće i značajnije naselje; pa čak u nekim istorijskim periodima i adminastritavni centar područje. Zabeleženo je da i sam Vuk Karadžić, kao kontrolor rada carina (ćumrukana) povremeno boravio u Ramu, gde je posmatrao, savetovao i učestvovao u radu ove škole. Stara škola je razgrađena, a na njenim temeljima sagrađena je nova savremena škola. Sama škola se nalazi u predivnom ambijentu zatravljene kamene litice sa izuzetnim panoramskim pogledom na Dunav i Ramsku tvrđavu.

Nakon srdačnog prijema i uručenju poklona u vidu knjiga i uz prisustvo đaka, roditelja, učiteljica i Odbora za doček, Branka Veselinović prihvatila je poziv da poseti Centralnu školu u Velikom Gradištu. Nakon posete škole bila je i u posetu Centru za kulturu, gde su joj domaćini pokazali bioskopsko-pozorišnu salu. U kratkom susretu sa direktorom Slavom Jovanovićem i ostalim službenicima Branka je evocirala uspomene glumačkih druženja sa njenim kolegenicama Žankom Stokić i Živkom Matić, koje potiču iz našeg kraja. Reditelj Nenad Mihajlović Goja predložio je glumici da njeno matično pozorište postavi jedan pozorišni komad, što je glumica sa zadovoljstvom prihvatila. Na kraju posete Velikom Gradištu glumica je posetila gradsku biblioteku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari