U bjelopoljskom selu Godijevo u toku je izgradnja novog školskog objekta OŠ „Šukrija Međedović“, ukupne površine 820 metara kvadratnih. Vrijednost ovog objekta iznosi 333. 406 evra, koje su obezbijedili Ministarstvo prosvjete i nauke Crne Gore, lokalna samouprava i turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj „TIKA“. Novi objekat školske zgrade u Godijevu omogućiće učenicima i nastavnicima da bezbrižno izvode nastavu, jer je stari objekat, izgrađen na kliznom zemljištu, sve više propadao i prijetio da se sruši, zbog čega su nastavnici ove škole često održavali časove na obližnjim livadama.


Strahujući da se stari školski objekat ne sruši učenicima i nastavnicima na glave, donijeta je odluka o izgradnji novog školskog objekta u koji će Ministarstvo prosvjete i Opština izdvojiti po 40.000 evra, dok će „TIKA“ obezbijediti ostatak novca potrebnog za izgradnju objekta.

– Ovo je pravi način rješavanja problema nedostatka školskih objekata u seoskom području, rekao je ministar prosvjete i nauke Sreten Škuletić.

Šef Kancelarije agencije TIKA u Podgorici Gokčen Kalkan je istakao da će radovi na izgradnji objekta biti završeni u roku i da će do kraja oktobra učenici ući u novu školsku zgradu. Inače, TIKA je i ranije bila donator projekata u bjelopoljskoj opštini, tako da je, između ostalog, uplatila sredstva za rekonstrukciju Ginekološkog odjeljenja Opšte bolnice u Bijelom Polju.

– Nova školska zgrada će doprinijeti ubrzanom razvoju školstva na području bjelopoljske opštine. Pored ove školske zgrade u planu je izgradnja i školskog objekta za gradsku školu „Dušan Korać“. Inače, problem sa uslovima rada u starom školskom objektu postoje odavno. Bilo je rizično da đaci i nastavnici borave u ruiniranoj školskoj zgradi u Godijevu. Lokalna uprava će u kompletnom finansijskom projektu učestvovati sa 40.000 evra. Dosad smo obezbijedili lokaciju i finansirali izradu projektne dokumentacije. Na ovaj način konačno rješavamo veliki problem, kaže Refik Bojadžić, predsjednik Skupštine Opštine Bijelo Polje.

Direktor OŠ „Šukrija Međedović“ u Godijevu Muhedin Sijarić smatra da će novi školski objekat riješiti probleme učenika. On podsjeća da većina roditelja nije dozvoljavala svojoj djeci da pohađajau nastavu u starom školskom objektu iz bezbjednosnih razloga.

– Stara zgrada je bila neuslovna i zbog popucalih zidova i krova i stalno je prijetila opasnost od njenog urušavanja. Inače, ta zgrada je prije nekoliko decenija izgrađena na nepodesnom mjestu, koje je močvarno, zbog čega su i nastali svi problemi. Nekoliko puta smo dobijali pomoć Ministarstva prosvjete i lokalne uprave i vršili adaptaciju, ali je sve bilo bezuspješno. Zato sam poslušao apel Savjeta roditelja i Školskog odbora da uputimo molbu i zahtjev da nam pomognu u rješavanju problema i da škola na pravi način bude rekonstruisana, ili izgrađena nova. Konačno smo u tome uspjeli, i evo sada teku radovi na izgradnji novog školskog objekta, kaže Sijarić.

Inače, do sada je ozidan prvi sprat, i urađeni stubovi za drugi. Sijarić kaže da, ako budu imali obezbijeđena finansijska sredstva i posluži ih vrijeme, ispoštovaće rok od 120 dana za završetak radova.

– To znači da u drugoj polovini oktobra završimo radove. Dakle, đaci će početi sa nastavom u staroj školskoj zgradi, ali će brzo ući u novi objekat koji će imati mokre čvorove na oba sprata, sedam učionica, biblioteku, kafe-bar, zbornicu i kancelariju za direktora, kaže Sijarić, napominjući da će ove školske godine nastavu u školi u Godijevu pohađati 140 učenika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari