Šteta na seoskom području ali i u samom centru: Nevreme sa gradom pogodilo Kragujevac (VIDEO, FOTO) 1Foto: Privatna arhiva

 

Nevreme praćeno obilnim padavinama i jakim gradom veličine oraha, napravilo je štetu na seoskom području grada Kragujevca, ali i u samom centru.

Sva mehanizacija gradskih javno komunalnih preduzeća su na terenu a ekipe JKP „Vodovod i kanalizacija” imali su 27 intervencija jer je zbog velike količine vode koja je pala u jako kratkom periodu došlo do izlivanja kišne kanalizacije u nižim delovima grada a naročito kod Rode i Prve kragujevačke gimnazije, rekao je Dejan Ružić, zamenik gradonačelnika Kragujevca.

Problema nema sa vodosnabdevanjem i snabdevanjem električnom energijom, sve ekipe su i dalje na terenu, nema ugroženih ljudskih života, osim velike štete nastale usled grada, istakao je Ružić.

Građani već od sutra na broj telefena 505-800 mogu da prijave ukoliko imaju bilo kakva oštećenja na infrastrukturi ali, pre svega ukoliko je došlo do izlivanja fekalne kanalizacije, kako bi grad Kragujevac u saradnji sa Institutom za javno zdravlje sproveo dezinfekciju.

– Što se tiče štete nastale usled grada na seoskom području, pozivamo građane da je prijave u svojim mesnim zajednicama. Komisija koja će se formirati, utvrdiće preliminarni iznos štete i nakon toga obratićemo se Ministarstvu poljoprivrede za eventualnu nadoknadu štete, objasnio je Ružić.

Šteta na seoskom području ali i u samom centru: Nevreme sa gradom pogodilo Kragujevac (VIDEO, FOTO) 2
Foto: Grad Kragujevac

Uprava za vanredne situacije Kragujevac zajedno sa pripadnicima javno – komunalnih preduzeća zbog ranijih upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda 96 sati je u stanju pripravnosti.

– Jako nevreme praćeno jakim gradom veličine oraha pogodilo je teritoriju opština Aranđelovac i Topola, i grada Kragujevca sa prigradskim i seoskim naseljima. Tokom popodnevnih sati radarski centri Bešnjaja i Bukulja delovali su sa svojih protivgradnih stanica i ispaljeno je preko 200 raketa u gradonosne oblake, rekao je Zoran Kočović načelnik Uprave za vanredne situacije Kragujevac.

Pripadnici Uprave imali su samo četiri intervencije na terenu a do izlivanja kišne kanalizacije došlo je u naseljima Pivara, Ilićevo i kod Rode. Voda je najviše napravila probleme na ulicama grada Kragujevca, dok sugrađani nisu prijavljivali poplave u podrumskom prostoru ili stambenim objektima. Stanje je stabilno, voda se povukla i grad normalno funkcioniše. Snabdevanje vodom, strujom i gasom je normalno, rekao je Kočović.

Kao što je Danas od popodneva izveštavao stahovito desetominutno nevreme sa gradom pogodilo je Kragujuevac.

Za samo desetak minuta sa neba su se bukvalno obrušili komadi leda veličine oraha. Nevreme je trajalo desetak minuta od 17 sati i 45 minuta do 18 časova.

Jak pljusak se sa umerenom grmljavinom, dogodio se u Kragujevcu oko 17 časova. Pada o je grad veličine višnje kažu za Danas iz Meteroološke stanice Kragujevac.

Po njihovom prvom merenju kiša je padala 18 litara po metru kvadratnom.

Šteta na seoskom području ali i u samom centru: Nevreme sa gradom pogodilo Kragujevac (VIDEO, FOTO) 3
Foto: Z. S. M.

Iz Radarskog centra Bešnjaja kažu u ovom trenutku za Danas da su dejstvovali više puta.

 – Dejstvovali smo na području svih opština Šumadijskog okruga. Oblak je došao iz pravca Gornjeg Milanovca sa sugradicom i gradom, kažu oni za Danas.

– Tokom nevremena ispucano je preko 160 protivgradnih raketa. Jako nevreme, kao što je bilo najavljeno zadesilo je sve opštine Šumadijskog okruga, najviše gradove Aranđelovac, Topolu i Kragujevac sa okolinom, kaže za Danas Zoran Kočović iz Uprave za Vanredne situacije.

Šteta na seoskom području ali i u samom centru: Nevreme sa gradom pogodilo Kragujevac (VIDEO, FOTO) 4
Foto: Grad Kragujevac

Po njegovim rečima, zbog jake kiše na trerenu su ekipe JKP Šumadije koje regulišu zapušenu kišnu kanalizaciju, kao Vatrogasno-spasilačke jedinice.

– Za sada u Kragujevcu i okolini, uredna je snabdevenost strujom i vodom, kaže Kočović.

Nešto pre 20 sati ponovo je počela kiša u Kragujevcu. Čitaoci Danasa javljaju da je od crkve u naselju Aerodromu do kružnog toka svaka šahta zapušena.

 – Zašto JKP ne radi svoj posao?, pitaju se oni.

 Zoran Kočović iz Uprave za Vanredne situacije, još ranije odgovorio je za Danas, da su sve ekipe JKP Šumadija na terenu i da deluju po priortetu i pozivima građana.

 Kao i uvek, posle svakog većeg nevremena poplavljene su i podrumske prostorije Hitne pomoći u Kragujevcu. 

Kiša u Kragujevcu nastavlja da pada…

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari