Na stranu sve ono što se dosad videlo, čulo i potrošilo (više desetina miliona dolara) da bi se 6. novembra reprizirala istorijska premijera od pre četiri godine kad se jedan Afroamerikanac prvi put izborio za funkciju predsednika ove zemlje. Glavna fešta tek počinje: Barak Obama i njegova supruga Mišel danas zvanično pokreću šestomesečnu kampanju tokom koje teško da će omašiti i jednu od 50 saveznih američkih država.


„Mislimo da je došao pravi trenutak i da su izabrane prave lokacije da krenemo u akciju“, saopštio je u utorak uveče novinarima menadžer Obamine kampanje Džim Mesina. On je posebno apostrofirao predsednikova startna istupanja pred studentima Ohajo univerziteta u Kolumbusu i Virdžinija komonvelt univerziteta u Ričmondu kao „prva od kritičnih“ u pripremama Obame za još jedan mandat.

Dejvid Akselrod, dugogodišnji Obamin prijatelj i savetnik, obavio je veliki posao tokom izborne 2008, s tim što je iz Bele kuće odmah posle toga bilo najavljeno da će ga i u sezoni 2012. čekati udarno mesto na vetrometini glavnog stratega reizbora šefa države. U tom svojstvu, u prvom zvaničnom istupanju na obnovljenoj funkciji, on je preksinoć (na telefonskoj pres-konferenciji sa domaćim i stranim novinarima), izdvojio „ekonomski oporavak američke srednje klase“ kao glavnu temu predstojeće Obamine kampanje.

„To je projekat kome predsednik ostaje posvećen. On nije kandidat koji iz nedelje u nedelju pronalazi sebe i izlazi sa novim prioritetima. Istovremeno – a to je u ovom slučaju najbitnije – republikanski izabranik Romni nikad se u životu nije bavio konkretnim biznisom koji bi rezultirao i otvaranjem novih radnih mesta. Ne, on se isključivo bavio ličnim bogaćenjem i svojih partnera istog profila“, rekao je Akselrod u tom svom prvom predizbornom istupanju. Odmah okvalifikovanom, razume se, u prvim ovdašnjim medijskim reagovanjima kao „uvodna otrovna propagandna strelica“ prema praktično sigurnom republikanskom izabraniku Mitu Romniju, povodom njegovih kritika Obame kao „lidera koji dezorijentiše američku javnost, umesto da se bavi životnim temama“.

Kontraudar iz Romnijevog tabora usledio je par sati kasnije, preko svih relevantnijih elektronskih medija, uključujući i internet (veoma pouzdan signal na kome će se terenu prevashodno voditi do 6. novembra dalji propagandni republikansko-demokratski rat do istrebljenja). „Predsednik Obama nam je doneo deficit od par triliona dolara, 19 povišenja svih mogućih taksi u protekle tri godine i rekordnu stopu nezaposlenosti. Nema tog spina iz njegovog tabora koji može da promeni te cifre. Da predsednički učinak Obame išta vredi, on bi ga pominjao u kampanji. Ali, ne – on ne govori o tome, već se bavi našim kandidatom“, uzvratila je istog časa (i iz sve snage) Gejl Gičo, šefica za komunikacije u štabu republikanskog kandidata.

Istovremeno (i nimalo neočekivano) TV Foks, Vašington tajms, Dejli njuz i ostali glavni Romnijevi sekundanti počeli su da se bave i ovdašnjom stalno dežurnom predizbornom temom o tome koliko Obama koristi svoj službeni avion „er fors 1“, sa odgovarajućom pratnjom, za „potrebe svoje privatne kampanje“. Za očekivati je da će predizborni propagandni cunami u sledećih šest meseci samo dobijati na intenzitetu, kao što je isto toliko izvesno da će Bela kuća nastaviti staru praksu u rešavanju tog problema – refundiranjem manjeg dela dodatnih avionskih i bezbednosnih troškova iz fonda Demokratske partije, odnosno pravdanjem svega ostalog „uobičajenim redovnim potrebama“ šefa države.

Ugledni Volstrit džornal procenio je da će sveukupni troškovi započete kampanje za obezbeđivanje Baraku Obami još jednog predsedničkog mandata premašiti milijardu dolara. A, kojim će se sve legalnim prečicama ići ka tom rekordnom iznosu, može se videti i na primeru jednog imejla koji je pre desetak dana, pored ko zna koliko desetina hiljada ostalih, stigao i na adresu vašeg izveštača. Bio je to poziv (https: donate.barackobama.com) da se uplatom od samo tri dolara obezbedi učešće na lutriji čijih će 50 srećnih dobitnika dobiti pozivnicu za večeru sa Obamom i njegovom suprugom, koju će u svojoj velelepnoj vili organizovati ovih dana holivudski darling Džordž Kluni.

„Završetak posla“ u Avganistanu

Barak Obama je tokom nenajavljene posete Avganistanu u utorak obećao da će „završiti posao“ i okončati rat u toj zemlji. Obraćajući se američkoj javnosti iz vojne baze, što su uživo prenosili američki mediji, Obama se godinu dana nakon ubistva lidera Al Kaide Osame bin Ladena zahvalio vojnicima SAD i pozdravio planove da se obustave borbene operacije u Avganistanu. Predsednik SAD je sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem u susret NATO samitu u Čikagu potpisao sporazum o budućim vezama Kabula i Vašingtona. NATO je već obećao da će da povuče svoje snage iz Avganistana do kraja 2014. Nekoliko sati nakon Obaminog govora u najmanje dva napada talibana u Kabulu ubijeno je sedmoro ljudi, dok je sedamnaestoro ranjeno. Portparol NATO snaga pohvalio je avganistanske snage bezbednosti koje su „preuzele rukovodstvo u saniranju posledica još jednog očajničkog napada pobunjenika“. S. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari