"Sa sinom čistim smeće sa obale jer tu baca ko šta stigne": Tužna sudbina tri zrenjaninska jezera o kojima niko ne vodi računa 1čišćenje jezera

Svake dve nedelje, a nekada i češće, dan pre nego što gradska čistoća iznosi smeće iz ovog dela grada, Aleksandar Rajić stavlja rukavice, uzima specijalan džak i kreće u čišćenje obala jezera ispred svoje kuće. U tom poslu vrlo često mu pomaže i šestogodišnji sin Andrija. To je jedno od dva, od planirana tri, koliko je trebalo da ih bude posle pregrađivanja i skretanja toka Begeja.

– Ne čistimo obale celog jezera, jer nam je to baš mnogo posla, nego jedan dobar komad ispred kuće i preko puta, negde do mosta. Ovo jezero bi moglo biti ukras grada ali o njemu niko ne vodi računa. Pre desetak godina, na jezeru je bilo kupača, sada je zabareno, betonske ploče su potonule a u ševaru je đubre. Oko jezera nema nijedne korpe za otpatke, pa šetači i pecaroši, bacaju otpatke pored jezera ili čak u i njega. Nama to smeta, pa imamo svoju porodičnu akciju čišćenja, kaže Aleksandar Rajić, koji nedeljno pokupi džak a nekada i dva raznoraznog smeća.

Ne samo da nema kanti za otpatke nego oko jezera ne postoji nijedna klupa.

Jezero kod “Žitoprodukta”, kako ga zovu Zrenjaninci, je jedno od tri jezera koja je trebalo da nastanu nakon pregrađivanje i skretanja toka Begeja iz centra grada, pre više od tri decenije.

Prema tadašnjim planovima Vodoprivrednog instituta “Jaroslav Černi”, trebalo je da se formiraju tri jezera, ali dosada su formirana dva.

Jezero kod “Žitoprodukta” namenjeno je sportskom ribolovu, kod Suda sportovima na vodi, a kod Železničke stanice, koje je kao barica, trebalo je da posluži kupanju, sportovima na vodi i rekreaciji.

Ali, kao da grad od samog početka nije znao šta bi sa jezerima. Dugo godina o njima se brinulo Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija”, a od 2017. godine prebačena su u nadležnost Javne ustanove “Rezervati prirode”.

Velikih planova za dva jezera, koje postoje, u toj ustanovi nema. Prošle godine na jezeru kod suda postavljen je popravljen ponton, koji služi kao ukras ili vodena fontana. Pre nekoliko godina, košena je podvodna trava u jezeru kod “Žitoprodukta”.

Iako se godinama govorilo o rekonstrukciji obala koje se urušavaju, to se nije dogodilo.

Tek se o jezeru kod Železničke stanice ne govori ništa. Ipak, ove godine objavljeno je da će se na potezu jezera graditi blok višespratnica. Investitor je najavio projekat kao kompleks zgrada okrenut jezeru. Da li je to najava završetka ovog jezera, ostaje da se vidi.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari