Šabac: Privatno obezbeđenje sprečilo penzionere da prisustvuju izboru predsednika Gradskog udruženja 1Foto: K. V. / Danas

Obezbeđenje na vratima zgrade Gradskog udruženja penzionera grada Šapca, sprečilo je deo članova da prisustvuju današnjoj izbornoj skupštini, na kojoj je trebalo da se, iz trećeg pokušaja, izabere novo rukovodstvo. Podsećamo, prethodna skupština, 10. marta, prekinuta je zbog sukoba penzionera, kada je intervenisala i policija.

Opstanak Gradskog udruženja penzionera grada Šapca, dovedeno je u pitanje, budući da već neko vreme nije moguće izabrati novo rukovodstvo, zbog raskola između članova.

Još jedan pokušaj, da se održi izborna skupština bio je danas, ali je deo članova ove orgnizacije ostao na ulici, jer ih je, da uđu u zgradu, sprečilo privatno obezbeđenje, koje je angažovala v. d. predsednica Jelena Kojić.

Ona je za Danas rekla da je reč o obezbeđenju koje ima licencu, i sa kojim je udruženje skolopilo ugovor, a koje je finansirano od članarina penzionera, kao i da je na to bila prinuđena kako bi omogućila “normalan rad skupštine” i odbranila organizaciju.

– Pravo da prisustvuju imaju samo članovi izborne skupštine, koji su dobili pozive. Oni su izabrani po Mesnim zajednicam i ima ih 70, uključujući i predsednika, a ukupno imamo tri i po hiljade članova – rekla je za Danas Kojić.

Oni koji su ostali napolju, tražili su zapisnike i odluke, kao dokaz da su članovi izborne skupštine legitimno izabrani, tvrdeći da ne postoje.

– Morali smo da pozovemo policiju, jer smo sprečeni da uđemo i učestvujemo u skupštinskim telima, da predlažemo i diskutujemo. Član statuta 7 predviđa da je rad udruženja javan – kaže za Danas Miroljub Merdović, profesor u penziji.

Ističe da po zakonu, skupština mora, bar mesec dana ranije, da bude najavljena, što se u ovom slučaju nije desilo.

– Ne pretendujem ni na jednu od funkcija, ovo radim jer mi je žao penzionera. Neki od njih imaju i po osamdeset godina, neki ne smeju da se suprostave a drugi nisu upućeni. Mi smo u proteklom periodu obišli svaku Mesnu zajednicu i imamo dokaze i potpise oko 150 ljudi koji traže smenu Jelene Kojić i održavanje legalnih izbora na jedan civilizovan način – kaže Merdović.

Napominje da su Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu, u toku jučerašnjeg dana, podneli prijave protiv Jelene Kojić i njenog savetnika Stevana Matića zbog, kako kaže, nezakonitog rada.

Šabac: Privatno obezbeđenje sprečilo penzionere da prisustvuju izboru predsednika Gradskog udruženja 2
„Imamo potpise penzionera“: M. Dukić, foto: K. V. / Danas

Penzioner Marjan Dukić tvrdi da je dosadašnja v. d. predsednica nelegalno postavljena i da joj je 30. januara istekao mandat.

– Ona je, navodno, izbrana 16. septembra 2021. godine, ali nije postojao kvorum, posle čega sam podneo prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije, protiv bivšeg predsednika Stevana Matića, koji je kažnjen i data je preporuka da bude smenjen, međutim tada ga je, bez izborne skupštine, zamenila Kojić – tvrdi Dukić.

U izjavi za Danas, Jelena Kojić je rekla da je spremana da da ostavku ako to većina članova od nje bude tražila, kao i da je dosadašnji savetnik Stevan Matić, u međuvremenu, podneo neopozivu ostavku na sva zaduženja u udruženju.

– Svako zakazivanje sednice građane košta 150 hiljada dinara. Ovo udruženje treba da opstane i da radi, a danas je „dan D“ jer moramo da izaberemo predsednika, potpredsednika i ostala radna tela po statutu. Imamo podršku Saveza penzionera iz Beograda – rekla je Kojić pre sednice.

Koliko je članova prisustvovalo današnjoj skupštini i da li je izabrano novo rukovodstvo, nismo uspeli da saznamo do izlaska ovog teksta, a o tome nisu upoznati ni članovi udruženja sa kojima smo razgovarali.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari