Ovo što je zadesilo Srbiju prevazilazi hiljadugodišnje vode na većim delovima vodotokova. U istoriji srpske države ovo se nije dogodilo – kaže za Danas Goran Puzović, direktor JVP „Srbijavode“.


Prema njegovim rečima, „u naredna tri dana očekuje se stagnacija i možda blagi porast na reci Savi, na kojoj je juče najkritičnije bilo na području Sremske Mitrovice i Šapca“. Puzović najavljuje da će vodostaj rasti i u Beogradu još nekoliko dana, kao i Velika Morava“.

– Na malim bujičnim tokovima počev od Zapadne i Južne Morave i svih pritoka u njihovim slivovima doći će do opadanja vodostaja i vraćanja u normalne tokove – kaže Puzović.

Kako objašnjava sagovornik Danasa, Šabac su juče „spasle“ poplave u Hrvatskoj i BiH.

– Da nije došlo do ove nesrećne situacije u ove dve zemlje uzvodno od nas, u Šapcu bi kota ovog trenutka bila 680 ili 690, a u sredu 710, što znači da ne bi postojala nikakva mogućnost odbrane. Događaji u Hrvatskoj i BiH daju nam mogućnost da se branimo. Sada utvrđujemo odbrambene linije. Ono što je problem i opasnost za nas jeste to što je voda sada na džakovima, kojim se branimo i što će ovo dugo da traje. Nasipi su prokvašeni, stari i bitno je da izdrže – napominje Goran Puzović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari