Šabačka toplana odlaže početak grejne sezone: Istinita su sva dosadašnja nagađanja da grejanje ne počinje na vreme 1Foto: Grad Šabac

JKP „Toplana – Šabac“ obavestila je građane koji su korisnici sistema daljinskog grejanja, da je na osnovu preporuka Vlade Republike Srbije, a u cilju uštede energenata za predstojeći zimski period i na osnovu povoljne dugoročne vremenske prognoze, doneta Odluka o odlaganju početka grejne sezone sa 15. oktobra na 31. oktobar ove godine.

U obaveštenju se navodi da će se tople probe, koje su se do sada uvek obavljale početkom oktobra, ove godine izvršiti u periodu od 28. oktobra do 30. oktobra

U toplani napominju da  spremno dočekuju početak grejne sezone.

„Svi potrebni remonti su završeni blagovremeno i obezbeđeni su energenti kako bi nesmetano započeli novu grejnu sezonu“, kaže se u saopštenju JKP „Toplana Šabac“.

Tako je na tu svojevrsnu igru živaca stavljena tačka. Sasvim stidljivo, podsetimo, pre dva dana su se pojavile, doduše, nezvanične informacije da grejna sezona neće početi na vreme.

Prvo je o tome govorio direktor Javnog komunalnog preduzeća “Zaječar” Nebojša Božinović.

“Ne znam šta da kažem. Razgovarao sam drugim direktorima iz udruženja toplana Srbije, ali ni oni ne znaju da li grejna sezona počinje 15. oktobra”, kazao je on za Danas pre dva dana.

Istovremeno, iz Ministarstva rudarstva i energetike rekli su da oni nisu vodili razgovore ni sa jednom toplanom o odlaganju početka grejne sezone.

“Naglašavamo da je energetski sistem kompleksan i da se potrošači, kad ne mogu da računaju na jedan izvor energije, u ovom slučaju sistem daljinskog grejanja, opredeljuju za drugi, što je najčešće električna energija, a to može značajno da optereti čitav energetski sistem”, istakli su Ministarstva rudarstva i energetike za Danas.

Takođe, i premijerka Ana Brnabić oglasila se tim povodom juče i navela da će, po prognozama, temperature do kraja oktobra biti veće nego prosečne i da neće biti potrebe za daljinskim grejanjem, ali da odluke o početku grejne sezone donose lokalne samouprave.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, takođe je juče izjavila, posle sednice Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima da je energetski sektor spreman za početak grejne sezone i da nema razloga za odlaganje.

„Ima dovoljno energenata, i gasa i mazuta. Ono što je takođe dobra vest je da EPS već nekoliko dana ne uvozi struju“, kazala je Mihajlović, saopštio je njen kabinet.

Rekla je da su Poslovno udruženje „Toplane Srbije“ i „Beogradske elektrane“, kao i EPS, EMS, EDS, „Srbijagas“ i Uprava za rezerve energenata potpuno spremni za početak grejne sezone u skladu sa Zakonom o energetici i da je sve spremno da grejna sezona počne 15. oktobra.

Da bi jutros gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obelodanio da se u prestonici odlaže grejna sezona.

„Jutros smo na Gradskom veću doneli odluku da u skladu sa vremenskim prilikama i opštom situacijom u svetu i našoj zemlji sa energentima da odložimo početak grejne sezone koja bi trebala da počne u subotu“, rekao je Šapić.

On je naveo da je Štab za vanredne situacije ovlašćen da svakog dana prati vremenske prilike i skladu sa tim izveštava elektrane kada bi mogla sezona da krene.

Sudeći prema dosadašnjim informacijama, grejna sezona je odložena, a građanima kojima bude bilo hladno do 1. novembra ostaje da nabave grejalice dok radijatori ne počnu da ih greju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari